Krav fra SF: Fra Aarhus til Silkeborg på 25 minutter i tog

En ny direkte jernbane mellem Aarhus og Silkeborg kan muligvis blive en realitet. Det er i hvert fald et krav fra SF, hvis de skal være med i den nye trafikaftale, der forhandles i Folketinget netop nu.

En tur på 40 minutter.

Det er lige nu, hvad togturen fra Aarhus ned omkring Skanderborg og videre til Alken, Ry og Laven tager, inden toget ankommer til Silkeborg.

Men nu vil Regeringens støtteparti SF have gjort turen mellem Aarhus og Silkeborg hurtigere og nemmere.

- Vi synes, at der er mange gode ting i regeringens udspil, men vi synes også, at der mangler en masse investeringer i kollektiv-trafik og cyklisme, siger Anne Valentina Berthelsen, der er transportordfører for SF til TV2 ØSTJYLLAND.

Anne Valentina Berthelsen mener, at det skal være nu, hvis en aftale om en ny togrute mellem Aarhus og Silkeborg skal blive en realitet.
Anne Valentina Berthelsen mener, at det skal være nu, hvis en aftale om en ny togrute mellem Aarhus og Silkeborg skal blive en realitet. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Lige nu forhandler finansministeren med Folketingets partier om en ny trafikaftale. I den forbindelse kræver SF en strækning, som i højere grad skal følge motorvejsstrækningen direkte fra Aarhus til Silkeborg, hvis de skal være med i aftalen.

- Denne her jernbane er noget af det, mange folk i Silkeborg og omegn har set frem til, lige siden vi nævnte den første gang i forbindelse med togfonden. Nu synes vi, at det er på tide, at vi får den gennemført, siger Anne Valentina Berthelsen.

Nederst på billedet er den oprindelige rute, der lige nu tager 40 minutter. Øverst er den nye rute, der forventes at tage 25 minutter.
Nederst på billedet er den oprindelige rute, der lige nu tager 40 minutter. Øverst er den nye rute, der forventes at tage 25 minutter. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Strækningen kommer til at tage 25 minutter og kan bygges for omkring to milliarder kroner med stop i blandt andet Galten og Låsby.

- Det her forlig kommer til at strække sig mange år ud i fremtiden, så hvis det skal være, så skal det være nu, siger transportordføreren for SF.

I tråd med støtteparti

Et andet af Regeringens støttepartier, Radikale Venstre, ser også gerne hurtigere tog til og fra Silkeborg.

- Vi har meddelt, at vi godt kan se os selv i ideen, og det passer rigtig godt med vores ønsker, siger Andreas Steenberg, finansordfører for Radikale Venstre.

Radikale bakker op om ideen med en togrute mellem Aarhus og Silkeborg.
Radikale bakker op om ideen med en togrute mellem Aarhus og Silkeborg. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Han mener, at togbanen kan forenes med Radikale Venstres hovedønske, som er at forlænge letbanen ud til Aarhus V.

- De to løsninger vil til sammen kunne få rigtig mange til at udskifte bilen med kollektiv trafik, og det vil gavne trængslen og miljøet, siger han.

Radikale Venstre ser det ikke som et krav, at togruten kommer med i trafikaftalen, men håber, at der kan blive plads til begge hovedønsker for støttepartierne.

Lokal jubel over mulig forbindelse

Borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum fra Venstre, kan se store perspektiver i en ny jernbane til Aarhus.

- Det er et godt forslag og noget, som Silkeborg Kommune har bakket op om i mange år. Det gør vi, fordi vi gerne vil binde Silkeborg tættere på Aarhus og sikre, at vores unge mennesker kan bo i Silkeborg og studere i Aarhus, som er en universitetsby. På den måde tænker jeg, det vil være godt både i forhold til arbejdspladser, men ikke mindst i forhold til uddannelse, siger borgmesteren.

Silkeborg Kommunes borgmester Steen Vindum bakker op om togruten.
Silkeborg Kommunes borgmester Steen Vindum bakker op om togruten. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Udsigten til en hurtigere jernbaneforbindelse til Aarhus glæder flere borgere både i Galten og Silkeborg, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med i dag.

- Jeg har selv bil, men så vil jeg tage toget i stedet for bilen, siger Abena Oparebeah fra Skovby.

William Ebbesen, der til dagligt bor i Silkeborg, tror, at togruten kan binde byerne mere sammen.

- Det gør det jo nemmere for nogle at bo her og studere eller arbejde andre steder, siger William Ebbesen fra Silkeborg.

Den mening deler Jørgen Toft fra Galten.

- Det vil da være en stor hjælp for mange lokale. Så slipper man blandt andet for at bilen skal parkeres, siger han.

Socialdemokratiet vil ikke love noget

Transportordfører for regeringspartiet Socialdemokraterne, Thomas Jensen, er positiv overfor ideen om en hurtigere forbindelse imellem Aarhus og Silkeborg.

Han har faktisk selv gået til valg på at gennemføre netop denne togrute. Men fordi man sigter efter et bredt, politisk forlig, kan han ikke love noget.

- Hvis jeg kan tillade mig at være total lokalt opstillet i Silkeborg, så er det da noget, jeg lægger meget vægt på, men samlet set så skal vi jo lave en aftale, der dækker hele landet, og der skal jeg jo kunne stå på mål for, hvad der er det muliges kunst sammen med mine kollegaer. Der er jo rigtig mange ønsker i denne forhandling, siger Thomas Jensen.

Han håber regeringen kan præsentere en samlet plan inden længe.

- Jeg synes, at det er rigtig positivt, at den er kommet med i forhandlingerne nu her, og så håber jeg på, at når vi er færdige, så er der kommet en masse gode tiltag, ikke bare i Silkeborg, men i hele landet, siger transportordføreren.

Den samlede trafikaftale forventes færdigforhandlet inden sommerferien.