Kommune sorterer affald med et smil og er blandt landets bedste

Borgerne i Silkeborg er blandt landets bedste til at sortere affald, viser nye tal fra Miljøstyrelsen. Nøglen til succesen ligger i god dialog.

62 kilo madaffald.

Det er så meget, hver borger i Silkeborg i gennemsnit sorterer fra det øvrige affald hvert år. Dermed placerer silkeborgenserne sig helt i front, når det gælder genanvendelse af husholdningsaffald.

Ligesom i tre andre kommuner lykkedes man i Silkeborg med at genanvende mellem 50 og 55 procent af husholdningsaffaldet, viser Miljøstyrelsens seneste tal fra 2019. I en pressemeddelelse oplyser Silkeborg Forsyning, at de i dag oplever, at tallet er steget til 60 procent.

Det glæder direktør for Silkeborg Forsyning, Jens Frederik Bastrup.

- Det handler om vores klima i sidste ende, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I halvdelen af de danske kommuner sorteres mindre end 35 procent af husholdningsaffaldet, ifølge Miljøstyrelsen. Det gælder også flere østjyske kommuner.

Sorterer affald med et smil

Spørger man direktøren for Silkeborg Forsyning, hvad affaldssuccesen i Silkeborg skyldes, peger han blandt andet på børn og unge.

- Vi vil gerne lære den nye generation at gå op i at genanvende og passe på miljøet. De er rigtig vigtige ambassadører derhjemme, hvor de er gode til at få mor og far til at omsætte det i praksis, siger Jens Frederik Bastrup.

Derfor inviterer Silkeborg Forsyning lokale skoler på besøg, når restriktionerne tillader det.

Så meget husholdningsaffald genanvendes i din kommune:

Et andet ben i deres genanvendelsesstrategi er god dialog med borgerne.

- Det er vigtigt at sætte sig i vores borgeres sted for at udforme langsigtede løsninger, siger Jens Frederik Bastrup.

Forsyningsselskabets arbejde ser ud til at bære frugt. I en kundetilfredshedsundersøgelse foretaget af Silkeborg Forsyning svarede otte ud af ti, at de var tilfredse med deres affaldsløsning.

God kommunikation er nøglen

Selvom Silkeborg er gode til at genanvende, mener direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Frederik Bastrup, at der fortsat er plads til forbedringer.

- Vi er meget ambitiøse på området og ved, at det ikke kommer af sig selv, siger han.

Fra 2022 er det vedtaget på nationalt niveau, at affaldet i alle kommuner skal sorteres i ti forskellige typer. I øjeblikket sorterer man seks typer i Silkeborg Kommune.

- Vi vil gerne fastholde den store motivation og undgå at det bliver en gene for vores borgere. Det, tror vi, er muligt gennem god kommunikation. Beslutningen er kommet fra nationalt hold, men vi skal være gode til at fortælle, hvorfor de skal gøre det, siger Jens Frederik Bastrup.

20210105-152010-L-1920x1280we

Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste

20210302-130046-L-1920x1280we

Flertal åbner for de store elever kommer i skole som det næste

thumbnail_20210302133659_IMG_1287 (1)

29-årig skabte kaos med vandpistol - nu kommer politiet med en løftet pegefinger

Odder Svømmeklub svømning svømmehal

Medlemmerne forsvinder fra lukket svømmeklub