Kommune skal igen spare millioner - her rammer besparelserne

Silkeborg skal igen spare millioner, og denne gang rammer besparelserne bredt. Det har Økonomi- og Erhvervsudvalget i dag besluttet.

Silkeborg Kommune har i dag besluttet at spare samlet 84 millioner kroner svarende til to procent på budgetterne i år.

Det har Økonomi- og Erhvervsudvalget tirsdag aftalt, og der er altså ikke tale om et deja-vu, selv om det kun er to år siden, der senest blev sparet 70 millioner kroner.

Denne gang er den samlede besparelse en smule større, og borgmester og udvalgsformand Helle Gade (S) forstår godt, hvis borgerne bliver bekymrede.

- Jeg kan godt forstå, at man har en bekymring, når man snakker besparelser generelt i kommunerne, og jeg vil også sige, at når vi kigger ind i vores budgettal for 2023, men jeg synes også, vi har brug for at rive plastret af og så træffe de her benhårde beslutninger nu, så vi skaber noget ro for fremtiden i stedet for hele tiden at gå i det her vakuum, siger Helle Gade.


Se hele interviewet med borgmester Helle Gade (S) om millionbesparelserne:

Silkeborg Kommunes borgmester Helle Gade mener også, der bliver behov for at se på budgettet for 2023.

Politikerne har besluttet at sprede besparelserne ud over samtlige af kommunens områder, men dog efter en model, hvor økonomi- og erhvervsområdet samlet skal spare omkring fire procent, mens socialområdet samt dagtilbud, skole og familie-området skal spare under en procent.

- Det er jo mit fagområde som borgmester, og så synes jeg også, at jeg som borgmester må gå foran, siger Helle Gade.

OmrådeBeløb
Økonomi og erhverv32 mio. kr.
Plan og vej10 mio. kr.
Klima og miljø0 mio. kr.
Kultur, fritid, outdoor og idræt3 mio. kr.
Sundhed og nærhed2 mio. kr.
Ældreområdet12 mio. kr.
Arbejdsmarked6 mio. kr.
Socialområdet4 mio. kr.
Dagtilbud, skole og familie15 mio. kr.
I alt84 mio. kr.

Det er nu op til de enkelte politiske udvalg i løbet af august at vedtage konkrete besparelser på de respektive områder. Inden da afleverer forvaltningen sine forslag til besparelser. 

Klima- og miljøområdet er undtaget besparelser, da det i forvejen er et lille punkt på det samlede budget. 

Sparerunden skyldes, at Silkeborg Kommune har brugt for mange penge i årets første halvdel i forhold til, hvad kommunerne har aftalt med staten. 

Dermed risikerer Silkeborg en økonomisk sanktion i størrelsesordenen 60-80 millioner kroner, hvis ikke udgifterne nedbringes her og nu, meddelte kommunen forleden i en pressemeddelelse.

Af indslaget sendt tirsdag den 28. juni lyder det, at der skal spares 86 millioner kroner. Det rette tal er 84 millioner kroner.