Kommune laver hård økonomisk opbremsning: - Det kommer til at gøre ondt

Silkeborg Kommune har udsigt til en bøde på op til 80 millioner, hvis ikke økonomien bringes i orden.

Der er brugt for mange penge i den første halvdel af året i Silkeborg Kommune. Og det får nu konsekvenser.

Alle kommunens serviceområder vil blive ramt af besparelser, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det kommer til at gøre ondt. Min indstilling er, at vi ’river plasteret af’ nu og får reduceret udgifterne, så vi undgår at skulle betale en millionbøde til staten, og så vi får ro om økonomien i de kommende år, siger borgmester Helle Gade (S) i meddelelsen.

Bliver udgifterne ikke nedbragt, står kommunen til at betale en økonomisk sanktion på 60-80 millioner kroner. De skal betales til staten for at overskride årets serviceramme, som er aftalt mellem KL og Finansministeriet.

Merforbrug på 114 millioner

Allerede i marts blev udvalget bedt om "at træde på bremsen". Men udgifterne på de store velfærdsområder er altså fortsat steget mere end forventet.

Derfor vil kommunen med to procents besparelser, svarende til 84 millioner kroner, forsøge at nulstille merforbruget på 114 millioner kroner.

På den måde håber man, at udgifter og indtægter til børn og unge med særlige behov, socialområdet, ældreområdet og kollektiv trafik kan komme i balance. 

Set i forhold til det samlede kommunebudget er der dog tale om et mindre beløb, mener Steen Vindum (V), der er 2. viceborgmester i Silkeborg Kommune og i januar overlod borgmesterkæden til Helle Gade.

- Selvfølgelig bliver det svært og træls. Andet ville være arrogant at sige. Men jeg mener, at det er håndterbart og noget, der kan klares uden fyringer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge 2. viceborgmesteren handler det ikke om, at kommunen har været dårlig til at styre økonomien. 

- I stedet for at bruge 100 kroner, har man brugt 102 kroner. Men vi er nødt til at få det i balance, så det matcher budgettet, siger Steen Vindum.

Udsætter ansættelser

Det vil være de enkelte, politiske fagudvalg, der indstiller de områder, hvor der skal laves ændringer, til byrådet i august.

Derudover vil udvalget tage stilling til, om man kan anvende ansættelsesstop, sætte ansættelser på pause og udskyde ansættelser for at nå besparelsen.

På tirsdag bliver der afholdt et ekstraordinært møde, hvor Økonomi- og Erhvervsudvalget skal forsøge at løse den økonomiske situation.