Kirurger stopper med metalhofter

Usikkerhed og frygt for bivirkninger blandt læger

Frygten for alvorlige bivirkninger får nu de danske kirurger til at indføre et totalt stop for brug af metal-mod-metal hofter til danske patienter. Det oplyser Dansk Ortopædisk Selskab til DR's 21 Søndag.

- Vi synes at usikkerheden er så stor omkring anvendelse af metal-metal hofter, at vi blive nødt til at holde op med at anvende hofterne på nuværende tidspunkt.

- Så vi indfører en time-out af hensyn til patienternes sikkerhed, siger Benn Duus, formand for Dansk Ortopædisk Selskab til DR Nyheder.

151 operationer i Silkeborg
Over 600 danskere har fået protesen. Regionshospitalet i Silkeborg har lavet 151 af operationerne.

Beslutningen om at stoppe operationerne kommer efter, at flere medier - herunder TV 2 | ØSTJYLLAND - har sat fokus på problemerne med de kunstige metal-proteser.

I denne uge slog en britisk undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift British Medical Journal, fast, at problemerne med metalproteserne er langt større end hidtil antaget.

- Den skandale har vokset sig meget større end vi nogensinde havde troet, og omfatter mange flere produkter, end vi havde forventet, siger Deborah Cohen, redaktør på British Medical Journal til DR Nyheder.

Produkt trukket tilbage
DR Nyheder afslørede for halvanden måned siden, at mange danske hoftepatienter uden at vide det går rundt med en såkaldt ASR-hofte fra det amerikanske selskab Depuy, selv om produktet blev trukket tilbage for halvanden år siden.

Efterfølgende har det vist sig, at der også kan være problemer med alle andre typer metal-hofter.

Ud over at holdbarheden ikke lever op til det forventede, frygter man at proteserne udskiller metalpartikler, herunder krom og kobolt, der kan skade muskler og væv samt give andre langtidsskader.