Jorn med ny stor udstilling

En af verdens største private samlinger

Museum Jorn åbner nu udstilling om Cobrakunstnere.

Med denne udstilling præsenterer museet en af verdens største private Cobra-samlinger, skriver Museum Jorn på deres hjemmeside.

Udstillingen spænder over malerier, skulpturer og tegninger af de helt centrale kunstnere i Cobra, blandt andre den lokale Asger Jorn samt navne som Ejler Bille, Egill Jacobsen, Constant og Christian Dotremont.

Også mere perifere kunstnere som Sonja Ferlov Mancoba og Erik Thommesen, som begge to senere fraskrev sig tilhørsforholdet til Cobra, er med på udstillingen.

Den store forskellighed i udstillingen viser, at Cobra langt fra var en fasttømret gruppe med et fælles arbejdsgrundlag, men i langt højere grad var et frirum for eksperimenterende kunstnere.

Udstillingen løber frem til 20. Maj.

Fakta om Cobra (kilde Wikipedia):

  • Cobra var en europæisk avantgardebevægelse, som var aktiv mellem 1949 og 1951
  • Gruppen blev dannet den 8. november 1948 i Paris
  • Den blev dannet af forbogstaverne på medlemmernes hjembyer: København (COpenhagen), Bruxelles (BRussels) og Amsterdam.
  • Billedkunstnerisk er gruppen kendetegnet ved en abstrakt ekspressiv stil med inspiration i børnetegninger, nordisk mytologi etc.
  • Gruppen ønskede eksperimentel fornyelse af det eksisterende kunstudtryk, og mange af medlemmerne havde afsæt i den eksisterende surrealisme
  • Cobra havde desuden en markant politisk og social dimension, der var baseret på en kritik af samtidens koldkrigs-samfund