- Ja, jeg er tyk, men det er faktisk okay

Efter hele sit liv at have kæmpet med overvægt, startede Lea Gaulshøj Thomsen en selvhjælpsgruppe for overvægtige. Den har nu fået så stor succes, at den skal udbredes.

Lea Gaulshøj Thomsen fra Silkeborg har kæmpet en kamp mod sin krop. Hele sit liv har hun været overvægtig. Det har givet anledning til dystre tanker i hverdagen.

- Det kan være at tage elevatoren og blive stresset over, at der står, at der kan være seks mennesker eller 360 kilo, og så ved jeg godt, at jeg er meget langt fra at veje 60 kilo. Er jeg så for tung til det?

Skammen over overvægten har fyldt meget. Men ikke længere.

- Nogle gange har jeg tabt mig rigtig meget. Men så har jeg også taget det hele på igen. Jeg havde brug for at gøre noget andet og træde ud af den her kamp med min krop.

For to år siden tog hun beslutningen om at lære at acceptere sin krop, som den er. I den forbindelse stiftede hun selvhjælpsgruppen Tyk Trivsel.

Efter flere forsøg med vægttab - også med succes - har Lea Gaulshøj Thomsen lært at leve med, at hun er overvægtig.
Efter flere forsøg med vægttab - også med succes - har Lea Gaulshøj Thomsen lært at leve med, at hun er overvægtig.

Flere grupper på vej

Gruppen, som altså nu har to år på bagen, er blevet så stor en succes, at Selvhjælp Silkeborg, som Tyk Trivsel er organiseret igennem, nu er klar til at starte flere grupper op.

- Det vil vi gerne gøre noget mere af. Vi synes, det fortjener at komme længere ud, siger Lise Theill Warming, projektleder i Selvhjælp Silkeborg.

Undersøgelser fra blandt andet WHO viser, at mennesker i tykke kroppe konstant ligger under for omverdenens fordomme, som strukturelt set gør det sværere at få succes i samfundet, samt leder til lavt selvværd og dårlig mental trivsel, der påvirker livskvaliteten mere end overvægten i sig selv.

Overvægt og fedme


Nu har Velliv Foreningen støttet projektet, som betyder, at man kan starte nye grupper op.

- Håbet er, at det spreder sig og andre bliver inspireret, siger Lise Theill Warming.

"Det er faktisk okay"

Hverdagsproblemerne og de grimme tanker eksisterer stadig for Lea Gaulshøj Thomsen, men gennem grupperne har hun lært at acceptere sig selv.

- Jeg har fået mulighed for at stå ved, at ja, jeg er tyk, men det er faktisk okay. Jeg møder det i øjenhøjde i stedet for med blikket skamfuldt slået ned, og det er faktisk livsomvæltende, siger hun.

Lea Gaulshøj Thomsen har stiftet selvhjælpsgruppen Tyk Trivsel.
Lea Gaulshøj Thomsen har stiftet selvhjælpsgruppen Tyk Trivsel.

Lea Gaulshøj Thomsen håber, at de flere grupper kan være med til at gøre en forskel for andre. Og så har hun et godt tip med på vejen, til de der er overvægtige.

- Begynd at tale om det. Skammen lever ikke særlig godt i lyset, så hvis vi kan finde en lille lommelygte frem og hver især lyse lidt på skammen, så tror jeg på, at vi er på vej bedre steder hen.

Grupperne består typisk af seks-otte personer, som deler erfaringer og fortællinger, om hvordan det er at leve med sin overvægt. Projektet i Silkeborg har haft så stor succes med personer langvejs fra, at man nu også tilbyder en onlinegruppe.