Ikke-rygere får de øverste etager på nyt plejehjem

Silkeborg Kommune vil have et delvist røgfrit plejehjem, og laver derfor en røgfri etage på et nyrenoveret plejecenter

01:53

I Silkeborg vil kommunen nu lave delvist røgfri plejehjem. Beboerne bliver opdelt og placeret hver for sig - alt efter om de ryger eller ej.

I Silkeborg vil kommunen nu lave delvist røgfri plejehjem. Beboerne bliver opdelt og placeret hver for sig - alt efter om de ryger eller ej.

Til næste år er det ombyggede Marienlund plejecenter klar til indflytning, og her skal blandt andet Asta Holm flytte ind.  

- Jeg kan godt lide at ryge. Jeg ryger cigar, siger 85-årige Asta Holm, der altid sørger for, at døren står på klem ud til terrassen af hensyn til omgivelserne.  

Hensyn til personale

Men når det nye plejecenter er klar, så kan hun – og andre rygende ældre - ikke bestemme, hvor de skal bo henne. For kommunens ældreudvalg besluttede nemlig torsdag, at mindst én af de to øverste og nye etager er lukket land for rygerne.

- 24 pladser ud af 120, der siger vi så, det bliver røgfrit. Så hun kan ikke lige vælge den etage, siger Hans Jørgen Hørning (V), formand for Ældre- og Handicapudvalget i Silkeborg kommune.

Ifølge Hans-Jørgen Hørning er det af hensyn til personalet, at man fremover vil have hele plejeafsnit uden røg.

- Det er den vej, vi kommer til at gå i de kommende år. Det er at lave flere røgfrie miljøer, siger Hans-Jørgen Hørning.

Rygning værdifuldt for beboere
På et af kommunens andre plejehjem - Ballelund Plejehjem - lever rygerne side om side med ikke-rygerne.

- De ved godt, at de ikke må ryge på fællesarealerne. Det må man ikke i kommunens bygninger. Så de ryger inde på deres egne stuer, fortæller Birthe Sørensen, der er leder af Ballelund Plejehjem.

Ifølge personalet er tobaksrygning værdifuld for rygerne.

- Så længe man kan ryge, og hvis man har gjort det hele sit liv, så er det en af de sidste ting, man vil undvære. Det er en af de få glæder, man har tilbage, når man sidder og ikke rigtig kan nogle ting, siger Birthe Sørensen.

Fremover må ikke-rygerne bo på de øverste etage på det nyrenoverede Marienlund. Rygerne derimod må kun bo på første eller anden sal.