Hver uge smider Søren regnskabsklunset og sover i skoven som vildmand

- Man kan jo sidde i sofaen, eller man kan prøve at komme ud og lære noget nyt, mener regnskabskonsulent Søren Graugaard, som ugentligt dyrker at være alene i naturen og dygtiggøre sig med sine hænder.

Mens solen går på hæld, fælder Søren Graugaard fra Silkeborg et dødt træ, han kan skære op til brænde til aftenens bål.

Til daglig er han regnskabsansvarlig for Nord- og Centraleuropa ved konsulentvirksomheden Insights, men en gang om ugen skifter den 38-årige regnskabskonsulent den strøgne skjorte og de pæne sorte bukser ud med skovmandstern og Fjällrävenbukser for at dyrke bushcraft.

Det amerikanske begreb, der ligesom ordet outdoor har sneget sig ind i det danske sprog, betyder noget i retning af vildmarkshåndværk og handler om at have eller lære nogle færdigheder, som gør at man kan klare sig i naturen – mere eller mindre.

Vildmand bred 1
At være i naturen føles næsten som at komme hjem, forklarer Søren Graugaard.

- Bushcraft er, at man går ud i naturen og forsøger at skabe noget med hænderne, forsøger at leve et primitivt liv, forklarer Søren Graugaard, der for eksempel bruger tiden i naturen på at tænde bål, bygge en bivuak eller at finde mad i naturen.

Vildmand udstyr
- Det er så et relativt simpelt setup til en overnatning ude i skoven, siger Søren Graugaard om udstyret til turen, der blandt andet tæller økse og liggeunderlag.
Vildmand Søren 6
Øksen bruger Søren Graugaard flittigt, når han er i skoven.

- Hvis jeg kommer forbi et dødt birketræ, indsamler jeg bark fra det med min økse. Det er noget af det, jeg bruger allermest, lyder det som eksempel fra vildmanden, der føler sig rigtig  godt tilpas i den friske luft.

- At komme ud i naturen føles næsten lige som at komme hjem, fortæller Søren Graugaard.

Alt smager bare bedre

Søren Graugaard forklarer, at der nok er noget ”introvert energi” i ham, som får ham til at værdsætte at komme væk fra larm og mennesker.

- Jeg tror også, det er det, der sætter tingene i perspektiv for mig. Så kan jeg mærke, hvilke mennesker i mit liv, der betyder noget, og jeg kan også mærke, hvor taknemlig jeg er for at have så meget luksus i min hverdag, siger naturelskeren.

Vildmand Søren 2
Søren Graugaard nyder livet i skoven.

Med i rygsækken har han frysetørret mad, og han opbygger også løbende gennem bushcraft en viden om, hvordan han bruge – herunder spise – naturen.

Skovturene skal dog ikke forveksles med de rene overlevelsesture, for da TV2 ØSTJYLLAND er med ham i skoven, har den naturglade østjyde medbragt briochebrød og grillpølser til at bygge et par ristede hotdogs af.

Vildmand hotdog
Ristede løg skal der da også på Søren Graugaards skovhotdogs.

Den store forskel fra livet derhjemme mellem fire vægge er, at i skoven tager alting længere tid, og det er en vigtigt del af oplevelsen, forklarer Søren Graugaard.

- Det er jo det modsatte af fast food og on demand, for alting tager tid her. Nogle gange tager det måske et par timer at brygge en kop kaffe, siger han med henblik på, at de friskkværnede kaffebønner, han medbringer i sin lille læderpose, ikke kan blive til kaffe, før bålet er tændt, og vandet har kogt.

Vildmand kaffe
En kop kaffe i skoven smager herligt, synes Søren Graugaard.

Fornøjelsen er dog også så meget større, når kaffen og hotdoggen med det hele indtages i skovbunden.

Sørens råd til at prøve kræfter med bushcraft

- Alt smager bedre, når man er ude i naturen, synes jeg, siger Søren Graugaard og uddyber:

-.Jeg synes, det er sjovt at komme ud og så også have en lille smule luksusmad med. Det behøver ikke at være alt for primitivt.

Bange nat i skoven

Efterhånden har Søren Graugaard dyrket bushcraft et par år eller tre, og han har fået en vis rutine i at sove i skovens mørke, men skal han være ærlig, var det ikke så fedt første gang.

- For mig var det en stor ting, da jeg første gang skulle ud og overnatte i et shelter. Og så alene. Der var ugler, der hylede, og der var rådyr, der kiggede ind i shelteret i løbet af natten, siger naturelskeren, som ikke var helt tryg ved situationen.

Vildmand harpiks
- Prøv at se her. Her har vi et eksempel på harpiks, der løber ned. Det er træet, der forsøger at beskytte sig selv. Kan man få fat på noget af det harpiks, har man et godt materiale til optænding.

For eksempel da han med sin pandelampe lyste ud af shelteret og kunne se øjne skinne i nattemørket.

- Så jeg var faktisk ret bange den første nat, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Søren Graugaard.

- Og så troede jeg også, at jeg skulle ud og være en helvedes karl og lave bål og alt muligt, og det kunne jeg så slet ikke finde ud af på det tidspunkt, erkender vildmanden med tal på hjernen blankt.

Vildmand ild
Første gang, Søren Graugaard tog i skoven, var han sikker på, han nærmest kunne tænde bål med de bare næver. Så blev han klogere (og koldere). Nu har han godt styr på at tænde ild.

Der er folk omkring ham, der er skeptiske over, at han sådan tager ud i skoven og overnatter alene, og han forstår dem godt, men det gør ham bare så godt, forklarer han.

Vildmand birkebark
- Her har vi et dødt birketræ, og barken fra det er virkelig godt optændingsmateriale. Begynder man at tage barken fra et levende birketræ, kan det dræbe træet.

- Det kan måske godt nogle gange virke lidt ekstremt at gøre sådan nogle ting, men jeg får også så meget værdi ud af det og ro i sjælen. Og nu, hvor jeg sidder med regnskab og økonomi til dagligt, er det enormt tilfredsstillende rent faktisk at gå ud og skabe nogle ting med mine hænder, siger Søren Graugaard.

Se hele indslaget med Søren Graugaard her: