Hvad skete der lige? Provokunstner overværede hærværk på Jorn-maleri

En video lagt på Facebook viser, at det var kunstneren Ibi-Pippi Orup, som fredag begik hærværk på et berømt maleri på Museum Jorn. Til stede var også provokunstneren Uwe Max Jensen.

Det var kunstneren Ibi-Pippi Orup, som fredag begik hærværk på Asger Jorn-værket "Den Foruroligende Ælling".

Det fortæller kunstneren selv i et facebookopslag. 

Ibi-Pippi Orup skriver i et facebookopslag fredag eftermiddag, at hun står bag, hvad hun kalder "en dobbelt modifikation" af værket med henvisning til, at Asger Jorns værk i sin tid blev malet oven på et eksisterende maleri.

- Desuden har jeg signeret værket, da det jo nu er et Ibi-Pippi værk og ikke en Asger Jorn. Hvis du er i nærheden, kan du gå ind og beundre mit nye værk. Men du skal nok skynde dig. Jeg kan dårligt forestille mig, at det får lov at hænge der ret længe, skrev kunstneren i opslaget fra klokken 12.47.

I et andet facebookopslag hos gruppen "Patrioterne går live", kan man se, hvordan Asger Jorns billede bliver udsat for hærværk af Ibi-Pippi.

Kunstneren, der også blev landskendt, da hun fik foretaget juridisk kønsskifte fra mand til kvinde uden dog at foretage fysiske forandringer, ses i videoen klæbe et billede af sig selv oven på Jorns and. Desuden ses Ibi-Pippis signatur til højre for anden.   

Ikke alene i rummet

Med videoen fremgår det dermed også, at Ibi-Pippi ikke var alene i rummet, da hærværket fandt sted. 

De tre personer, der også er til stede, forlader dog museet, efter personalet har konfronteret Ibi-Pippi, som bliver tilbageholdt og siden overladt til politiet.

Af videoen fremgår det, at den ene af tilskuerne var provokunstneren Uwe Max Jensen, som også ses forevige modificeringen af Asger Jorns værk.

Senere i videoen kan man dog høre, hvordan han tager afstand fra Ibi-Pippis modificering.

- Det ville jeg da ønske, vi ikke var blevet blandet ind i, kan man høre Uwe Max Jensen sige til en af de andre personer, som bliver kaldt Søren i videoen.

- Det var simpelthen for ekstremt at begynde at klistre noget på Asger Jorns maleri, tilføjer Uwe Max Jensen og forklarer de to andre mænd, at han havde fået indtryk af, at Ibi Pippi ville vise sin tissemand frem.

Uwe Max Jensen er selv som provokunstner kendt for at bruge nøgenhed i sine værker.