Hpv-centre får næsten ingen henvisninger længere

Hpv-centrene blev i 2015 oprettet for at se på de piger, der havde uforklarlige symptomer efter hpv-vaccine.

I Region Midtjylland bliver kun få henvist med mistanke om bivirkninger efter hpv-vaccinen, fortæller ledende overlæge fra Diagnostisk Center i Silkeborg. Foto: Martin Ballund - Ritzau Scanpix

Da der i 2015 blev oprettet hpv-centre i regionerne efter kritik af hpv-vaccinen, væltede det ind med henvisninger.

I dag er udviklingen dog vendt, og der henvises kun få piger med mistanke om bivirkninger efter hpv-vaccinen, der skal forebygge livmoderhalskræft. Sådan lyder meldingen fra flere regioner.

Læs også Åbent hus: Direktørvilla til salg for under en million

Region Sjælland oplyser, at det er ingen eller meget få, som inden for det seneste år er blevet henvist. I Nordjylland og Hovedstaden er meldingen ligeledes, at der næsten ikke er nogen henvisninger.

Hvor vi tidligere fik flere hundrede henvisninger, får vi nu mindre end én henvendelse om måneden.

Ulrich Fredberg, ledende overlæge, Diagnostisk Center, Silkeborg.

I Region Midtjylland fortæller Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, at kun få bliver henvist med mistanke om bivirkninger efter hpv-vaccinen.

- Hvor vi tidligere fik flere hundrede henvisninger, får vi nu mindre end én henvendelse om måneden, siger han.

Hpv-vaccinen har været tilbudt gratis til piger mellem 12 og 17 år siden 2019. Foto: Joe Raedle - Ritzau Scanpix

Regionsråd har fjernet bevilling

Her er konsekvensen, at regionsrådet med budgettet for 2019 har fjernet den særskilte bevilling til udredning af hpv-pigerne.

Læs også Nyrenoveret for 162 millioner: Nye altaner i fare for nedstyrtning

Af budgetforslaget fremgår det, at det vil give en årlig besparelse på 1,5 millioner kroner og ventes at fjerne tre stillinger. Det vil ifølge forslaget ikke umiddelbart berøre nogen patienter.

Pigerne er der stadig. De er ikke blevet raske. De kommer bare ind på anden vis, fordi de ikke længere tror på, at det er vaccinen.

Ulrich Fredberg, ledende overlæge, Diagnostisk Center, Silkeborg.

Ulrich Fredberg, der også er medlem af regionsrådet for Venstre, er dog ærgerlig over, at regionsrådet har måttet skære bevillingen.

- Pigerne er der stadig. De er ikke blevet raske. De kommer bare ind på anden vis, fordi de ikke længere tror på, at det er vaccinen, siger han og tilføjer:

- Det giver os nogle betydelige udfordringer, fordi man har fjernet økonomien. Vi har ikke rigtigt ressourcer til at kigge på dem mellem alle de andre, siger han.

Pigerne i Midtjylland vil stadig blive udredt. Det foregår på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg eller Klinik for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital.

Læs også Kåret til bedste badehotel: Lokal opbakning betyder alt

Fra 2013 kom der gradvist mere og mere negativ omtale af vaccinen i medierne, og antallet af piger, der blev vaccineret, faldt.

FAKTA: Fire ud af ti under 30 år er smittet med hpv

Et nyt studie viser, at piger henvist til hpv-centre oftere var på hospitalet, allerede inden de fik vaccinen.

  • Hver dag får en dansk kvinde konstateret livmoderhalskræft, og hvert år bliver omkring 6000 kvinder opereret for forstadier til sygdommen.
  • Siden 2009 er piger mellem 12 og 17 år blevet tilbudt gratis vaccination mod hpv, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft senere i livet.
  • I 2015 blev vaccinen dog udsat for kritik. Der kom meldinger om svære bivirkninger blandt piger, der havde fået vaccinen. Det betød dengang et fald i antallet af piger, der blev vaccineret.
  • Siden har flere studier undersøgt data fra de piger, der er blevet henvist til hpv-centre. Centrene blev i 2015 oprettet for at give pigerne et sted at henvende sig, hvis de mistænkte bivirkninger efter vaccinen.

1. juni 2015 blev hpv-centrene oprettet, da der kom meldinger om svære bivirkninger. Centrene er afdelinger, som er udpeget til at stå for udredningen af pigerne.

Læs også Østjysk virksomhed har succes med 100 år gammelt produkt

Frem til marts 2017 blev 2129 henvist til afdelingerne.

I januar 2018 viste en rundspørge i regionerne dog, at hver region - på nær Hovedstaden - siden opgørelsen i 2017 kun havde modtaget gennemsnitligt én til to henvisninger om måneden. For Hovedstaden var det én til to om ugen.

Læs også Tag er faldet ned: Gade spærret af i Aarhus

Siden er der ikke foretaget en samlet opgørelse, men meldingen fra flere regioner er altså, at der kun er få henvisninger.

I dag er tilslutningen til hpv-vaccinen vendt efter kritikken. Omkring 40.000 piger valgte sidste år at lade sig vaccinere.

02:37

VIDEO: Mange kvinder har indtil nu undladt at lade sig teste for HPV-virus, der kan føre til livmoderhalskræft. Men et studie fra Randers viser, at en hjemmetest kan få langt flere til at lade sig teste og behandle for HPV. Arkiv fra marts 2018.

Luk video