Hofteopererede sendes hjem foran fjernsynet

Videotelefoni, tegnefilm og genoptræningsvideoer kan måske forkorte indlæggelsestiden for patienter, der har fået en ny hofte.

Et forskningsprojekt på Regionhospitalet Silkeborg i Region Midtjylland skal vise, om man kan sende nyopererede hoftepatienter hjem fra hospitalet blot et døgn efter, de har fået en ny hofte, det skriver Magasinet Midt, Region Midtjyllands kvartalsmagasin.

Læge og ph.d.-studerende Martin Vesterby ved Regionshospitalet Silkeborg står for projektet, der integrerer computerteknologi og en internetforbindelse med patientens eget fjernsyn.

Teknikken er "camoufleret" i en kasse af birkefinér, som passer ind i de fleste hjem og hverken signalerer teknik eller hospital. Når kassen bliver sluttet til et tv og en internetforbindelse, kan patienten ved hjælp af en simpel fjernbetjening zappe sig frem til informationer om den forestående hofteoperation og finde videoinstruktioner med de genoptræningsøvelser, som skal laves efter operationen.

Computeren i kassen kan også sætte patienten i video-forbindelse med en læge eller sygeplejerske på Regionshospitalet Silkeborg. Det kan være nyttigt, hvis der for eksempel opstår tvivl om, hvorvidt operationssåret ser pænt ud efter operationen.

- Jeg vil gerne sende folk hjem fra hospitalet, så snart de er klar til det. Det er slet ikke så tosset at komme hjem til sig selv efter en operation, hvis bare man kan overskue det, siger Martin Vesterby til Magasinet Midt.