Hoftelæge: Alle patienter kontaktet

Regionshospitalet har allerede undersøgt halvdelen af de 151 ASR-patienter

02:05

1 af 2

Regionshospitalet i Silkeborg har allerede indkaldt alle de 151 patienter, der har fået indopereret den amerikanske hofteprotese ASR fra firmaet DePuy, som blev forbudt herhjemme i august 2010 fordi den kan give helbredsmæssige problemer.

Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at i alt 193 patienter har fået en metalprotese af den type, man kalder "sportshofte" i perioden 2004-2010. Af dem har de 151 fået en hofte af type, der har vist sig at kunne give helbredsproblemer.

- Vi ønsker ekstra sikkerhed for, at alle vores patienter med metal-proteser nu også har det godt. Derfor har vi indkaldt alle 193 patienter til samtale og kontrol, og godt halvdelen har vi allerede haft inde. Jeg skal selvfølgelig være den første til at beklage, at det ikke er gået endnu hurtigere med at indkalde alle patienter, forklarer ledende overlæge Søren S. Mikkelsen fra Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg.

Patienterne følges - også på sigt

På Regionshospitalet Silkeborg har kirurgerne omopereret enkelte af de patienter, der for et par år siden fik en "sportshofte" i Silkeborg. Herudover har lægerne omopereret enkelte patienter, der har fået en "sportshofte" på andre hospitaler.

- Det er virkelig ærgerligt, at der senere har vist sig gener ved en protese-type, som en mindre gruppe patienter var glade for. Men når skaden er sket, så kan vi i Silkeborg heldigvis give dem en garanti for, at de er indkaldt og bliver indkaldt til ekstra lægetjek - også hvis de efter første kontrol og samtale hos os ikke umiddelbart har gener. Vi slipper dem ikke i vores system, lover ledende overlæge Søren S. Mikkelsen.

Ekstra bemanding ved telefonerne

Der er i dag og de næste par dage ekstra telefoner åbne på Regionshospitalet Silkeborg for de hofteopererede patienter, der kan have spørgsmål til deres forløb eller situation efter DR's fokus på proteserne "sportshofter", skriver hospitalet i pressemeddelelsen.

Patienter kan ringe på hovednummeret til Regionshospitalet Silkeborg: 8722 2100. Herfra kan stilles der om til det team, der specifikt kan hjælpe vedrørende hoftespørgsmål.

Kun få har fået "sportshofter"

Fra 2004-2010 har 4.316 patienter fået indopereret en ny hofte på Regionshospitalet Silkeborg. Af dem har 151 fået sportshofter af typen ASR fra det amerikanske firma DePuy.

- Hofteprotesen mistænkes for over tid at kunne give patienterne smerter. Det har vist sig, at ASR-protesen har en legering, som kan frigive metal-ioner, hvilket kan gøre, at protesen går løs. Af samme årsag blev protesen trukket tilbage i 2010. Siden da har ingen patienter fået hverken den eller andre af den type metal-proteser indopereret i Silkeborg, skriver sygehuset.