Her må unge ikke droppe ud

Succes med at fastholde unge i uddannelse

Foto: Colourbox

Der er kun én vej frem i Silkeborg Kommune, og den hedder uddannelse.

Så simpelt kan det siges, hvis man skal tro kommunens jobcenter. Her har en benhård strategi og tætte masker mellem kommune og uddannelsesinstitutioner nu vist sig, at være en succesfuld måde til at få unge i gang med en uddannelse.

Projektet hedder Uddannelsesbasen og har siden 1. maj resulteret i, at seks ud af 10 unge er kommet direkte videre i uddannelse eller job efter et seks ugers forløb.

Resten er i stedet begyndt på virksomhedspraktik, forberedende voksenundervisning eller andet, som gør dem parate til at komme i gang med en uddannelse

Ifølge job- og borgerservicechef Michael Maaløe, handler det om, at fastholde de unge, når de først er blevet en del af uddannelsessystemet:

- Hvis de kommer og siger, at de ikke længere vil gå på teknisk skole, så får man svaret, at man ikke kan melde sig ud. På den måde er det svært ikke at blive på en uddannelse i Silkeborg Kommune, siger Michael Maaløe til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hjælp til afklaring

Rent praktisk foregår det ifølge Michael Maaløe ved, at de unge bliver dirigeret videre til Silkeborg Produktionshøjskole, hvis de ønsker at droppe ud af deres uddannelse.

På produktionshøjskolen får de mulighed for at få afklaret deres fremtidsønsker. Hvis de vil i gang med en anden uddannelse, kan skolerne samarbejde indbyrdes, så eleven kan begynde på den nye uddannelse med det samme i stedet for, at skulle vente til næste skoleår.

Det er blandt andet denne del af indsatsen, som job- og borgerchefen betegner sig unik:

- Det er med til at gøre, at de unge hurtigt får en uddannelse og at de ikke falder helt ud af systemet, fordi de for eksempel skal vente på næste skoleår, siger Michael Maaløe.

Projektet Uddannelsesbasen retter sig mod unge under 30 år. I alt 153 unge har været en del af projektet siden maj måned.