Henrik kæmper stadig, selvom ekstremister vil det anderledes: - Jeg blev grebet af så stor en vrede

En grim oplevelse på årsdagen for krystalnatten har sat sig dybt i Henrik Chievitz, men det stopper ikke hans kamp for rummelighed.

Henrik Chievitz er ikke bleg for at stille sig frem og forsvare jøders rettigheder. Men alting kommer med en pris. Og siden Krystalnatten sidste år har Henrik Chievitz' liv været præget af mindre tryghed, mere frygt og agtpågivenhed.

Her vågnede han og konen Ella Chievitz nemlig op til en gul jødestjerne med teksten ”Jude” på deres postkasse. Det var en nabo, der først opdagede, hvordan stadig ukendte gerningsmænd havde markeret parrets hus.

Rystet bankede naboen på døren hos Henrik og Ella og viste dem, hvad der var sket.

- Jeg blev grebet af så stor en vrede. Den stjerne repræsenterer død og ødelæggelse, siger Henrik Chievitz om oplevelsen godt et år senere.

Henrik Chievitz er ikke bleg for at stille sig frem og forsvare jøders rettigheder. Men alting kommer med en pris. Og siden Krystalnatten sidste år har Henrik Chievitz' liv været præget af mindre tryghed, mere frygt og agtpågivenhed - men også en endnu større trang til at kæmpe imod antisemitiske kræfter. Se denne uges 'Helt Ærligt'.

Egentlig vil familien helst ikke lade sig styre og kontrollere af den slags oplevelser, men det gør et meget stort indtryk.

- Jeg blev bange, og det blev så omsat til bekymring. Hvis de kan finde ud til en stille villavej i Silkeborg, så er der nogen, der er i stand til at organisere det, siger Henrik Chievitz.

Familien har for at beskytte sig selv installeret overvågningskameraer på deres grund, og når det bliver mørkt, er gardinerne altid trukket for vinduerne, så man ikke kan se ind, uden parret kan se ud.

- Det er virkelig ubehageligt. Det er her, du er sammen med dem, du elsker. Det er her, du føler dig tryg.

Kæmper for rummelighed

Selvom oplevelsen skaber utryghed, giver det også Henrik Chievitz en endnu større trang til at kæmpe imod antisemitiske kræfter.

- Jeg vil rigtig gerne beskytte det samfund og demokrati, som jeg holder så meget af, siger han.

Hvad er krystalnatten?

Henrik Chievitz er modsat hans kone, Ella, ikke selv jøde. Han er dog formand for dansk-israelsk venskabsforening, og hvis han skal sætte ét ord på, hvad det er, han så gerne vil kæmpe for, lyder svaret:

- Rummelighed. Det at være stolte af det er ikke nok. Det er også nødvendigt at stille sig op og forsvare det. Hvis man ikke er i stand til at kæmpe for det, man tror på, så har vi tabt i forvejen.

Stigende grad af antisemitisme

Det var ikke kun familien Chievitz, det gik udover for godt et år siden på årsdagen for krystalnatten. I Randers blev 81 gravsten skændet eller væltet på den jødiske gravplads, ligesom der blev kastet maling på en bygningsfacade med en Davidstjerne.

Jødisk gravplads skændet og 84 gravsten overmalet: - Det er forfærdeligt. Indslag fra den 10. november 2019.

Det er hærværk, som to mænd for nylig blev dømt for, men også et tegn på, at vi bevæger os i retning af mere antisemitisme, lyder det fra Henrik Chievitz.

- Der er noget forrygende galt. Hvis vi har en foredragsaften, så har vi politibeskyttelse. Det er fuldstændig langt ude, og det krænker mig dybt.

Samme billede gør sig gældende ved adskillige jødiske institutioner, kulturhuse og synagoger, der er under konstant bevogtning. Henrik Chievitz er heller ikke alene med sin opfattelse. I den årlige trusselvurdering fra PET, vurderes det at terrortruslen fra højreekstremister i Danmark er øget og nu er af sådan en karakter, at niveauet er gået fra begrænset til generel.

I vurderingen står der:

”Et højreekstremistisk terrorangreb ville derfor primært rettes mod muslimer

og moskeer, asylansøgere og asylcentre, jøder og synagoger samt personer af anden etnisk oprindelse.”

Ifølge Henrik Chievitz er der dog en løsning på problemet.

- Vi kan være med til fælles at konfrontere ondskab, nazisme og racisme. Vi kan styrke den undervisning om holocaust og hvad nazismen gjorde 30’erne og 40’erne, siger han. 

Aarhus Universitet

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted

Eva Secher Mathiasen

Corona har ramt danskerne på psyken

Djursland Lilleskole

playDanmarks nok mindste friskole går konkurs

Museum Østjylland

play VIDEO: Kæmpe lager sikrer østjysk historie

john Møller Kørerlærer

play Alle køreprøver udsat igen: Kasper må se langt efter sit kørekort

hussalg til salg hus bolig boligmarked boligmarkedet ejendomsmægler

play Boligmarkedet tordner frem: Husene bliver flået væk i rekordfart