Gebyr på kommunale regninger

Silkeborg anvender stærkt kritiseret gebyr-praksis

Betalingsgebyrer sniger sig ind overalt i detailhandelen og ikke mindst i internethandel. Men også på den kommunale front er der penge at hente. Det har Silkeborg kommune fundet ud af, skriver 24timer .

Selv om Silkeborg Kommune har et budget på godt tre tre milliarder kroner til blandt andet løn til kommunens administrationspersonale, skal der nu yderligere betales et 'administrationsgebyr' på fem kroner, når borgerne betaler en regning til kommunen.

Borgmester, Hanne Bæk Olsen (S), forstår godt, at borgerne bliver irriterede.

- Men vi kan se, at det er den vej, udviklingen går generelt. Man tager sig jo betalt for de omkostninger, man har. På mange af de regninger, du får i dag, er der jo også pålagt et administrationsgebyr, siger hun til 24timer.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet, kalder udviklingen bekymrende og gebyrfænomenet 'absurd og skadeligt'.
 
- Det er absurd, at man betaler penge for bare at få lov til at betale penge. Virksomhederne er blevet så fantasifulde til at opfinde gebyrer, at det efterhånden er umuligt for forbrugerne at gennemskue, hvad en vare eller ydelse ender med at koste, siger han til 24timer.

Thyra Uth Thomsen, forbrugeradfærdsforsker på CBS, kalder gebyrerne 'skjulte prisstigninger' når de bliver indført uden, at forbrugerne får et bedre produkt.