Fuglsang: Mod på mere

Klar til Vuelta a España og VM

Tour de France blev en succes for Jakob Fuglsang, som nu skal kigge frem mod næste mål. Løjtnant-rollen i Vuelta a España skal bruges til at bygge formen op frem mod VM i Firenze

Han viste sig selv og omverdenen, at han havde det i sig. Jakob Fuglsang kørte op med verdens bedste cykelryttere og endte som nummer syv i verdens hårdeste cykelløb, Tour de France.

En måned efter sit livs bedste resultat er Jakob Fuglsang klar til at jagte nye mål. På lørdag er den 28-årige Astana-rytter på startstregen til Vuelta a España.

Her skal han agere hjælperytter på et stærkt Astana-hold, der går efter at vinde det tre uger lange etapeløb med Vincenzo Nibali som kaptajn.

Men det er en usikker Fuglsang, som går ind til det spanske løb. Danskeren er efter en lille ferie hjemme i Luxembourg begyndt på træningen igen, og det er, som om benene ikke lystrer på samme måde, som de gjorde under Tour de France. Kroppen er træt, og formen skal kickstartes i den første uge af Vuelta a España.

- Tour de France har selvfølgelig været hårdt fysisk, men det har også været hårdt mentalt. Jeg har været rigtig meget væk hjemmefra, fordi jeg skulle bruge så meget tid og energi på at forberede mig på Tour de France. Og det koster helt sikkert nu.

- Jeg har lidt svært ved at sige, hvor min form er lige nu. Det lader til, at jeg lige skal i gang igen, og måske skal kroppen have lidt tæsk, før jeg kommer tilbage i form, fortæller danskeren.

Siden han rejste hjem fra Tour de France, har han haft et smil på læben. Et lettelsens smil. Ikke så meget, fordi han tvivlede på, at han var i stand til at lave et topresultat. Mere fordi han havde sat sig selv stolen for døren. Hvis han ikke viste, at han var værd at satse på som klassementsrytter, ville han sætte helt nye mål som cykelrytter.

To afgørende dage

Når han i dag tænker tilbage på de tre uger i Frankrig, står to dage som afgørende. Den spektakulære Alpe d'Huez-etape, hvor han endte med at sætte Alberto Contador til sidst, og lige-ved-og-næsten-etapen, hvor han tabte etapesejren til Dan Martin på målstregen.

Han mener selv, at der var så meget positivt at tage med fra Frankrig, at han har grund til at tro på, at det kan blive bedre de kommende år.

- Jeg er utrolig glad for den præstation, jeg lavede i Tour de France, og den syvendeplads, som jeg kom ud af Touren med. Det gør, at jeg har mod på mere i de kommende år.

- Jeg er blevet klogere på, hvordan jeg skal forberede mig på Tour de France, og jeg tror på, at jeg kan gøre det bedre, end jeg har gjort i år, siger Fuglsang, som for første gang i karrieren fik lov til at forberede sig 100 procent på Tour de France, hvor han var kaptajn for Astana.

Det største mål for resten af sæsonen er VM i Firenze, som køres kort efter Vuelta a España.

VM-ruten passer i år til bjergrytterne, og derfor er det ikke længere Matti Breschel, men Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen, som danske fans skal sætte deres lid til. Forhåndsfavoritterne er navne som Chris Froome, Vincenzo Nibali og Joaquim Rodriguez.

Tror på VM-medalje

Fuglsang tror, at han har evnerne til at vinde en medalje på de bjergrige 272,5 km omkring Firenze.

- Hvis jeg kommer godt ud af Vuelta a España, er chancen for at vinde en medalje helt sikkert til stede. Det afhænger af, hvordan jeg kommer ud af Vueltaen, min dagsform, og hvordan de andre er kørende på det tidspunkt.

I sidste uge kom det frem, at Danmark kun får tre ryttere til linjeløbet i stedet for seks. Det forringer chancen for en dansk medalje. Landstræner Lars Bonde sætter først navn på de tre ryttere efter Vuelta a España. Jakob Fuglsang ligner dog en selvskrevet mand i kaptajn-rollen.

- Jeg havde håbet på, at vi ville blive seks mand, men nu bliver det kun tre. Det gør det selvfølgelig en del sværere. Hvis man vælger at køre for én mand, er der stadig kun to til at hjælpe. Det kan meget vel være, at vi alle får frie roller, og så må vi selv klare os og hjælpe hinanden i løbet. Men jeg håber helt sikkert på, at jeg kan lave et topresultat.

Fra kaptajn til løjtnant

I første omgang gælder det Vuelta a España, og her bliver Fuglsang en del af et virkelig stærkt hold, hvor prioriteterne er helt på plads. Italieneren Vincenzo Nibali, som vandt årets Giro d'Italia, vil vinde Vueltaen, og det skal løjtnanten Fuglsang hjælpe med.

- Det er et rigtig stærkt hold, vi stiller med. Jeg tror ikke, vi kan lave det meget stærkere.

- Vi skal bakke godt op omkring ham (Nibali, red.), og så må vi håbe, at han også har formen til at køre med om sejren. Det tror jeg også på, at han kan.

Selvom Fuglsang får en dedikeret hjælperolle i Spanien, har Fuglsang fået sin chefs, Giuseppe Martinelli, ord på, at han vil få en mulighed for at køre for personlig succes.

- Martinelli har sagt, at der ikke er noget pres på mig, for at jeg skal levere nogle resultater i Vueltaen. Jeg er med for at hjælpe og for at forberede mig godt på VM. Og hvis chancen er der, er der fra holdets side lagt op til, at jeg forsøger at vinde en etape.

Vuelta a España begynder med en holdtidskørsel på lørdag. Herefter venter tre eksplosive uger i Spanien, som blandt andet byder på 11 etaper, som har afslutning på en stigning.