Forbrænding i modvind

Kommuner springer fra nyt anlæg på stribe

Afbrænding af affald er gammeldags teknologi, mener nogle kommuner.

Få dage efter at planerne om et nyt kæmpestort affaldsforbrændingsanlæg på Amager til knap fire milliarder kroner blev skudt til hjørne, er yderligere et påtænkt nyt affaldsanlæg i farezonen.

Denne gang er det det fælleskommunale midtjyske affaldsselskab L90, der har svært ved at samle opbakning til et nyt anlæg, der skal give varme til Viborg, Silkeborg og Kjellerup.

Opbakningen til anlægget til en milliard kroner smuldrer blandt de 13 medlemskommuner. Og efter at Herning Kommune valgte at udskyde sin deltagelse, bliver anlægget måske ikke til noget, ifølge P4 Østjylland.

Beslutning udskudt
I forvejen har Vejle Kommune sagt nej, Billund Kommune er skeptisk, og nu har Herning Kommune altså udskudt beslutningen på et lukket byrådsmøde tirsdag aften.

- Vi besluttede at fastholde en udskydelse på cirka et år, siger formanden for teknik- og miljøudvalget Finn Stengel Petersen (S) til P4 Østjylland.

Han vurderer, at byggeprojektet nu bliver opgivet.

- Det kunne det sagtens blive, siger han.

Beslutning vækker glæde
Beslutningen i Herning Byråd vækker glæde hos formanden for Kjellerup lokalråd, Svend Damgaard.

- Tiden er ikke inde til at udbygge affaldsforbrændingsanlæg, så det er vi rigtig glade for, siger han.

Han betegner - som også flere grønne organisationer - affaldsforbrænding som en gammeldags teknologi, der bør afløses af mere genanvendelse.

Ifølge RenoSam - de kommunale affaldsselskabers organisation - vil det dog fortsat tage en længere årrække, før der er tilstrækkelig teknologi til at erstatte forbrænding af affald.

Der produceres hvert år i Danmark 3,5 millioner ton brandbart affald. I én kubikmeter baller lagt i forlængelse af hinanden ville rækken nå fra København til New Delhi og tilbage igen. Hvert år.

Den endelige beslutning om anlægget i Kjellerup træffes på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i L90 10. februar.