Forbavsende mange svampe i Østjylland: Her er dem du skal passe på

Det vrimler med svampe i de østjyske skove, men det kan være svært at skelne mellem de spiselige og de giftige. Naturvejleder kommer her med gode råd

02:49

Der er alverdens svampe i de østjyske skovbunde lige nu.

Skovbunden bugner af dem. Svampe i alle farver og afskygninger. De har fået mange samlere ud i naturen, men man skal passe på. Det kan være svært at skelne mellem dem, der kan spises, og dem man skal holde sig langt væk fra.

- Den her hedder almindelig netbladhat og kan fremkalde allergi. Den kan faktisk være dødelig, og er virkelig vigtig at kende, siger naturvejleder i Søhøjlandet, Jan Kjærgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den her hedder almindelig netbladhat og kan fremkalde allergi. Den kan faktisk være dødelig, og er virkelig vigtig at kende.

Jan Kjærgaard, naturvejleder

Han ser de mange samlere i Silkeborg og omegn lige nu, og er overrasket over, hvor mange svampe de har at gå på rov i.

- Det er faktisk en forbavsende god svampesæson i år. Dengang der kom tørke, der tænkte jeg, det bliver ikke til noget i år, men der tog jeg fejl, lyder det fra Jan Kjærgaard.

Ingen simple regler

Den tørre sommer og regnen i august har fremmet nogle svampearter og hæmmet andre.

Ifølge naturvejlederen er der dog nok til alle, så det er bare med at komme ud og samle, er rådet fra ham.

Læs også Vrimler med svampe: Men pas på de giftige arter

- Den her fluesvampe lugter af rå kartoffel. Det er kugleknoldet fluesvamp, fortæller Jan Kjærgaard, imens han lugter til endnu en svamp fra skovbunden.

Der er desværre ingen simple regler for at skelne mellem de spiselige og giftige svampe, og de smukkeste og fineste svampe kan være de allerfarligste.

Kugleknoldet fluesvamp lugter af rå kartoffel. 

Køn men kan ikke spises

- Skadeblikhatten synes jeg er en rigtig køn svamp, men den er desværre ikke en spisesvamp, siger naturvejlederen, der derfor har et godt begynderråd.

Rørhatte kan man kende på rørene i bunden og deres skumgummi-agtige konsistens. Den er en rigtig god begyndersvamp.

Læs også Skov nær Ebeltoft skal være et eldorado for svampe og insekter

- Der er 60 arter, som kan spises, og kun ganske få er giftige.  

Du kan læse meget mere om, hvilke svampe, du skal gå efter - og hvilke du blot skal lade stå, på Naturstyrelsens hjemmeside.

Almindelig netbladhat er rigtig giftig og kan være dødelig.