Første skoledag for både skole og elever

I dag slog Silkeborg Friskole dørene op til både skolens og dens elevers første skoledag. Ifølge tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vælgere flere folkeskolen fra.

I dag var det første skoledag for rigtig mange børn i Østjylland. Men i Silkeborg var det ikke blot første skoledag for eleverne. 

Det var nemlig også første skoledag på den nye Silkeborg Friskole, der har været et år undervejs siden ideen til skolen opstod. 

- Det har været en vild og glædelig dag, som vi har set frem til, siger Kaj Markussen, skoleleder på Silkeborg Friskole. 

Kaj Markussen her foran den nye friskole.
Kaj Markussen her foran den nye friskole.


11 elever startede i dag på friskolen fordelt i to klasser, der ligger i det nordlige Silkeborg. 

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er pres på Silkeborg. Mennesker flytter hertil, og det kan man godt forstå, når man er her. Men det betyder også, at der er pres på skolerne. Så på den måde er der en lomme til, hvor Silkeborg Friskole kan leve, siger han. 

Skoleleder Kaj Markussen håber på, at elevtallet på Silkeborg Friskole allerede om et år er steget til cirka 50.

Flere vælger privat- eller friskolerne til

Antallet af skolebørn, der starter i en privat- eller friskole fremfor en folkeskole, er steget markant igennem en årrække. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det er en udvikling, der kan ses andre steder i Østjylland, hvor det især er tilfældet i Odder, Randers og Syddjurs Kommuner.

Blandt de forældre, der har valgt Silkeborg Friskole til deres børn, er det blandt andet størrelsen på friskolen, der gør den attraktiv. 

- Det betyder helt sikkert noget, hvor mange elever, der er i en klasse, og det har været en af årsagerne til, at vi har valgt at flytte Sylvester, siger Kenneth Thorsted, far til Sylvester på Silkeborg Friskole. 

Og selvom nogle af forældrene har været glade for folkeskolen, så mener de også, at den har sine mangler. 

- Vi er faktisk super meget tilhængere af folkeskolen og synes, de har gjort det rigtig godt. Men vi har også oplevet, at der er en ramme, som bliver strukket til det yderste. Der synes vi, at vi har været nødt til at træffe det her valg, siger Heidi Frølund Pedersen.

Antallet af skolebørn i privat- eller friskoler.