Første af sin slags: Skole skal producere grøn lokalvarme

En skole i Silkeborg skal udstyres med klimavenlige varmepumper, der skal forsyne lokalområdet med varme.

Et nyt projekt, der er den første af sin art i Danmark, skal forvandle Skægkærskolen i Silkeborg til et grønt varmecenter. 

Projektet er et samarbejde mellem Silkeborg Forsyning, Silkeborg Kommune, Dansk Fjernvarme og naturgasdistributionsselskabet Evida. 

Projektet forventes at stå færdigt i sensommeren 2022, og har til formål at gøre varmen, der bliver produceret på Skægkærskolen, mere klimavenlig. 

- Skolen og området er lige nu forsynet med naturgas, hvor der siver en del CO2 ud, når man brænder det, siger sektionsleder for ejendomsafdelingen i Silkeborg Kommune, Søren Overgaard, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- For at kunne bringe CO2'en ned har vi oprettet varmepumper på skolen, hvor man laver luft til vand. Vi sætter nogle store varmepumper op, som skal forsyne skolen og området med grøn lokalvarme.

Mål om at være CO2-neutrale

Det er første gang i Danmark, at en skole omlægger varmeforsyningen og samtidig bliver en del af varmeforsyningen i et lokalområde. 

Udover de nye varmepumper har man valgt også at beholde naturgasinstallationerne på skolen.

- De skal hjælpe til, når der er spidsbelastningerne, som for eksempel i dag, hvor det er rigtig koldt udenfor, siger Søren Overgaard.

Den primære varme vil dog komme fra varmepumperne, der udover den strøm, de kører på, er CO2-neutrale. 

Og det kan blive afgørende for Silkeborg Kommunes mål om at være CO2-neutral inden 2025.

- Der hvor der går lang tid, før man kommer ud med fjernvarme, der vil man kunne bruge denne metode i stedet, der kigger vi blandt andet på et sted som Sejs. Hvis man skal blive CO2-neutrale, så er det her et skridt på vejen, siger Søren Overgaard.

Udover at stå for varmeforsyningen i området, så fortsætter de normale aktiviteter på Skægkærskolen.