Farlig protese holdt hemmelig

Har opereret flest med farlig amerikansk protese

Mange patienter, der har fået indsat en ny hofte på Regionshospitalet Silkeborg risikerer nu at protesen kan ødelægge væv og knogler.

Knap 600 danskere har siden 2005 fået indopereret den kunstige hofte af mærket ASR fra det amerikanske firma DePuy. Selvom det nu er over 1½ år siden, producenten trak den fra markedet, har mange danske patienter endnu ikke fået besked om, at protesen kan ødelægge væv og knogler. Det fortæller DR Kontant.

Firmaet trak i august 2010 protesen fra markedet, da det viste sig, at den kunstige hofte i flere tilfælde er gået løs og har udskilt små metalpartikler, der kan ødelægge væv og knogler.

Lægemiddelstyrelsen overlod det i august 2010 til lægerne selv at fortælle deres patienter, at hoften er trukket af markedet og bad dem kalde patienterne ind til ekstra kontrol.

Har endnu ikke fået besked
Nu - halvandet år efter - viser det sig, at mange patienter endnu ikke har fået besked om, at deres hofte-protese er dokumenteret farlig, og at den kan være en tikkende bombe under deres helbred og ikke må bruges længere, fortæller DR Kontant.

Regionshospitalet er det sygehus i Danmark, hvor ortopædkirurgerne har indsat flest ASR-proteser i danske hoftepatienter. DR Kontant har været i kontakt med en patient, der blev opereret i juli 2010 - kort før protesen blev trukket fra markedet. Hun har ikke oplevet problemer med sin protese, men har heller ikke fået nogen besked fra lægerne om, at hendes hofte kan være fejlbehæftet.

- Hvis vi gik ud, om jeg så må sige, på hvert vejkryds og råbte, at den protese er farlig, så ville der være en meget stor del af patienter i det hele taget, som ville være blevet nervøse, forklarer Søren Mikkelsen, ledende overlæge på Regionshospitalet i Silkeborg til DR.

Kilde: DR Kontant