Erik spiller fodbold uden at løbe: Nu trapper han ned på pillerne

Erik Lauritsen måtte opgive fodbolden, da alderen og dens skavanker trængte sig på. Så startede han til gå-fodbold, og siden er han trappet gevaldigt ned på sin medicin. Nu håber han, at flere ældre får øjnene op for sporten.

Som 65-årig måtte Erik Lauritsen se sig slået. Kroppen kunne ikke længere holde til at dyrke den passion, der havde optaget ham siden barnsben.

Han måtte se i øjnene, at han var blevet for gammel til at spille fodbold.

- Det var et savn. Man savner spillet, men særligt savner man kammeratskabet. Hørmen i omklædningsrummet, når tredje halvleg sættes i gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Af den grund var det en stor glæde for ham, da han i oktober sidste år fandt ud af, at han godt kunne støve de gamle fodboldstøvler af igen. En aldrende krop med de mange skavanker, sådan en som regel medfører, behøver nemlig ikke betyde, at man skal lægge støvlerne på hylden.

Nye knæ eller hofter behøver ikke længere betyde et farvel til fodbolden.
Nye knæ eller hofter behøver ikke længere betyde et farvel til fodbolden.

Sundt for både krop og sjæl

Så nu 'går' Erik til fodbold igen. Bogstaveligt talt. Spillet hedder gå-fodbold og minder til forveksling om helt almindelig fodbold. Man må bare ikke løbe.

- Almindelig fodbold er der ikke mange i min alder, der kan holde til. Og så er det dejligt at få muligheden for igen at få noget motion ved at jagte en bold, siger han.

Kort om gå-fodbold

Gå-fodbolden har for Erik Lauritsen og de andre på holdet i Silkeborg IF haft stor betydning for både det psykiske og fysiske velvære.

- Det er rart igen at være tilbage i et omklædningsrum. Man udvider jo sin bekendtskabskreds noget så gevaldigt, når man er med på et hold. Vi hyggesnakker lidt inden og driller hinanden lidt på banen på en godmodig måde. Bagefter har vi det sjovt over en øl eller en sodavand. Det er dejligt, siger han og fortsætter:

- Udover det, så er det jo sundt at få rørt sig og dyrket noget motion. 

Trappet ned på medicinen

Til at starte med forsøgte han at udskifte fodbolden med badminton, men også der måtte han se sig slået af stivnede led og en astmasygdom. 

- Så fandt jeg det her tilbud med gå-fodbold, og her kunne jeg være med. Faktisk kunne jeg lynhurtigt mærke, hvor godt det var for min krop. Efter at jeg er startet til gå-fodbold har jeg nemlig kunnet trappe gevaldigt ned på min astmamedicin, som jeg har taget i mere end tre år, siger Erik Lauritsen.

'Dommer! Der løbes!?' lyder det flere gange fra oldboys-drengene i Silkeborg IF, når nogen - mod reglerne - ikke helt kan holde sig fra at sætte i løb. Den nuværende alderspræsident er lige fyldt 80 år.
'Dommer! Der løbes!?' lyder det flere gange fra oldboys-drengene i Silkeborg IF, når nogen - mod reglerne - ikke helt kan holde sig fra at sætte i løb. Den nuværende alderspræsident er lige fyldt 80 år.

For Ulrik Dalgas, der er lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, er det ingen overraskelse, at ældre kan opleve en positiv udvikling i deres helbred ved at starte til fodbold. Uanset om man løber eller ej.

- Der er faktisk en større forskningsgruppe på SDU, der lige nu specialiserer sig i at kigge på fodbold som medicin. Her kigger man både på forebyggelse af livsstilssygdomme, men også på behandling af kroniske patienter. Og det er veletableret, at man kan bruge det i de henseender, siger han og fortsætter:

- Den indgroede udfordring ved fodbold, når man kommer længere frem i livet, er dog, at det er en kontaktsport. Derfor er det en god idé med gå-fodbold. Det har nemlig stadig en effekt, selvom man ikke løber. Man tester kroppens systemer, laver sideskift, udfordrer balance og muskelstyrke, og så tilbagelægger man altså længere distancer, end man måske lige tror.

Han mener, at det kan være lige så fint, hvis man sætter sig på en motionscykel og på den måde får pulsen endnu højere op, men at man ikke kan undervurdere motivationsfaktoren i et spil, hvor man får motionen samtidig med, at man har det sjovt og indgår i et socialt fællesskab.

Håber på flere oldboys

En rask gåtur eller en time på motionscyklen siger dog ikke Erik Lauritsen meget.

- Man kunne selvfølgelig bare gå en tur, men når man er gammel fodboldspiller, så er det bare ikke så sjovt, når man ikke har en bold foran sig. Det tror jeg ikke, at ret mange af os gider, siger han.

Silkeborg IF Oldboys' gå-fodbold er startet på initiativ af frivillige ildsjæle. Efterfølgende er både kommune og sundhedscenter kommet med ind over - særligt med henblik på genoptræningsgevinster, som kommunen kan hente via tiltaget.
Silkeborg IF Oldboys' gå-fodbold er startet på initiativ af frivillige ildsjæle. Efterfølgende er både kommune og sundhedscenter kommet med ind over - særligt med henblik på genoptræningsgevinster, som kommunen kan hente via tiltaget.

Derfor håber han også, at tilbuddet i Silkeborg IF kan vokse i popularitet, så endnu flere ældre - eller andre med skavanker, der gør, at de ikke længere kan være med til fodbold under det almindelige regelsæt - kan komme med på holdet.

- Der er nok mange i vores alder, der sidder derhjemme og føler sig lidt ensomme. Men det er der altså bestemt ingen grund til. Alle kan være med her, siger Erik Lauritsen.

Hvis man selv er interesseret, så træner gå-fodboldspillerne hos Silkeborg IF hver torsdag formiddag på Jysk Park i Silkeborg, hvor man er velkommen uanset alder, hvis bare man har en grundt til at skulle spille gå-fodbold frem for almindelig fodbold.

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Skejby Sygehus Aarhus Universitetshospital

Østjysk patientforening jubler: Besøgsrestriktioner på hospitaler ophæves

Dagens mest læste