Å er gået over sine bredder - spærrer vej i op til et døgn

Sørkelvej i Silkeborg er spærret på grund af oversvømmelse fra Gjern Å.

Regnen har stort set silet ned hele weekenden, og det kan nu for alvor både ses og mærkes i Silkeborg.

Her er Gjern Å, der munder ud i Gudenåen, nemlig gået over sine bredder. Det betyder, at hele Sørkelvej er fuld af vand, og derfor er den nu blevet spærret for gennemkørsel.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

VIDEO: Gjern Å, som munder ud i Gudenåen, flyder over.

- Vi havde først en vejvagt fra kommunen til at skilte med, at der er vand på kørebanen, men nu er der så meget vand, at man ikke kan køre der længere. Det er simpelthen for farligt, siger Ole Vanghøj, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Man skal selv finde en alternativ rute, og alt efter hvor man skal hen, kan det godt gå hen at blive en længere omvej, når Sørkelvej er spærret.

Gjern Å har oversvømmet Sørkelvej i så stor en grad, at det både kan være farligt for gående, cyklister og bilister at befærde sig på vejen.
Gjern Å har oversvømmet Sørkelvej i så stor en grad, at det både kan være farligt for gående, cyklister og bilister at befærde sig på vejen. Foto: Øxenholt Foto

Kan tage et døgn

Vandet kan ikke pumpes nogen steder hen, og derfor er der ifølge vagtchefen ikke andet at gøre, end at vente på, at vandet igen kan løbe ned i Gjern Å.

Meget tyder dog på, at der kan komme til at gå noget tid.

- Vi har en formodning om, at det vil stige i aften, så der kan gå helt op til et døgn før, vi igen kan åbne op for bilisterne, siger Ole Vanghøj til TV2 ØSTJYLLAND.

Politiet forventer, at Sørkelvej vil være spærret i op til et døgn.
Politiet forventer, at Sørkelvej vil være spærret i op til et døgn. Foto: Øxenholt Foto

Kro kæmper også

Det er ikke kun Sørkelvej i Silkeborg, der er ved at drukne. Det er Svostrup Kro også efter store mængder nedbør.

2019 har været et ekstra vådt år. For normalt falder der i løbet af et helt år 712 millimeter regn i Danmark - og dén grænse oversteg vi allerede i weekenden.

I år er der nemlig faldet 720 millimeter regn, selvom der stadig er ni uger tilbage af året. 

Og det mærker de lige nu konsekvenserne af på Svostrup Kro ved Silkeborg, hvor den store mængde nedbør har fået Gudenåen til at gå over sine bredder og dermed oversvømme kroen.

- Jeg må sige, jeg bliver skræmt over det, jeg ser, lyder det fra Kathrine Leth, der er krokone ved Svostrup Kro.

Hele haven har den seneste uge stået under vand.
Hele haven har den seneste uge stået under vand. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Den seneste uge har hele haven stået under vand. Havemøblerne er ekstraordinært tæt på vandkanten, og når flaget skal hejses, så foregår det i de lange gummistøvler.

Og nedbøren ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Weekenden byder nemlig på voldsomt vejr med bl.a. en halv måneds regn.

Kroejer: - Vi pumper 800 liter i minuttet

TV2 ØSTJYLLAND var på besøg på Svostrup Kro fredag aften, hvor de - udover de mange gæster - også måtte jonglere med de store mængder vand.

- Det er selvfølgelig en udfordring, men jeg er glad for, at jeg har mange ansatte, der hjælper mig med det, lyder det fra kroejer Dragan Sljivic.

Kroejerne har tidligere hævet hele haven med én meter og lavet en sø. Men alligevel er de ikke sikret mod oversvømmelser i fremtiden, som de ellers troede.
Kroejerne har tidligere hævet hele haven med én meter og lavet en sø. Men alligevel er de ikke sikret mod oversvømmelser i fremtiden, som de ellers troede. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Det er ikke kun haven, der er mærket af vandet. Også i vinkælderen er gulvet fugtigt og i fare for oversvømmelse. Derfor har de sat tre pumper op, der skal holde vandet væk.

- Vi pumper 800 liter i minuttet. Og hvis vi ikke gjorde det, så bliver vores vinkælder oversvømmet, siger Dragan Sljivic.

For at vise hvor store kræfter, der er på spil, slukker Dragan Sljivic et kort øjeblik for to af de tre pumper i kælderen. Og det får vandstanden til at stige 10 cm på få sekunder.

Du kan se øjeblikket i videoen herunder.

VIDEO: For at vise hvor store kræfter, der er på spil, slukker kroejer Dragan Sljivic et kort øjeblik for to af de tre pumper i kælderen. Og det får vandstanden til at stige 10 cm på få sekunder.
VIDEO: For at vise hvor store kræfter, der er på spil, slukker kroejer Dragan Sljivic et kort øjeblik for to af de tre pumper i kælderen. Og det får vandstanden til at stige 10 cm på få sekunder.

Kommunen er opmærksom på problemet

For at sikre kroen mod oversvømmelser i fremtiden, har kroejerne tidligere hævet hele haven med én meter og lavet en sø - men nu drukner kroen altså igen i vand.

- Det her har jeg ikke set før, siger krokone Kathrine Leth.

Silkeborg Kommune er opmærksomme på problemet med oversvømmelserne. Og til næste år håber man at have et it-system klar, som skal være med til at hjælpe med at træffe de rigtige beslutninger.

quote Jeg må sige, jeg bliver skræmt over det, jeg ser.

Kathrine Leth, krokone, Svostrup

Er det nok, tror du?

- Det er i hvert fald nok til at kunne dels hjælpe os, der skal gøre noget ved det, til at lave nogle kloge initiativer, fremfor bare at gøre noget, man tror, der virker. Så viden er ret vigtigt for, at vi kan gøre noget derude i praksis også, siger Claus Løwe Klostergård (ALT.), der er formand for klima- og miljøudvalget i Silkeborg Kommune, og tilføjer:

- Og så vil det hjælpe lodsejerene at få det her varslingssystem, så de kan lave nogle initiativer selv i god tid, inden vandet kommer, siger han.

Gudenåen er også gået over sine bredder, og det giver store udfordringer hos Svostrup Kro.
Gudenåen er også gået over sine bredder, og det giver store udfordringer hos Svostrup Kro. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST
Preben Bosse samler på livgardereffekter

play VIDEO: Prebens garage har et royalt præg: - Jeg har fået det ind med modermælken

Afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause

liveblog COVID-19 LIVE: SSI: Nye britiske tal for coronavariant bekymrer

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Jacob Thage Museum Jorn

Museer presset af coronapas: Publikum udebliver

BTK Viby

Højgravid vinder DM i bordtennis

Trine Assentoft bostøtte

play Trine er udviklingshæmmet og må ikke få hjælp derhjemme

Dagens mest læste