Ekspert: Sådan en sommerlejr gør en stor forskel

Det er ikke bare ren hygge, når udsatte unge tager på sommerlejr

01:36

I øjeblikket holder Blå Kors lejr i Silkeborg, hvor udsatte piger mellem 10 og 14 er på sommerlejr, som nærmere bestemt er en ridelejr.

Sådan en lejr er naturligvis hyggelig for pigerne, men faktisk er der positive følgevirkninger langt ud over det tidsrum, som lejren varer.

Det fortæller Linda Bilberg Nyholm, Cand. Negot. fra SDU, som har undersøgt, hvordan ferielejre præger udsatte unge.

- Det kan hjælpe dem i den forstand, at de får et afbræk fra en hverdag, der ellers godt kan være hård. Der kan være konflikter derhjemme, og de kan komme lidt væk hjemmefra og glemme de problemer, der er derhjemme, og det giver dem et pusterum, de kan have gavn af, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:  

- Samtidig giver det dem også noget at snakke om, når de kommer tilbage i skolen efter sommerferien.

Læs også Hestelejr for udsatte unge: Det giver mig selvtillid

Hverdagens sure pligter derhjemme var også blevet markant lettere efter en lejrtur, viste Linda Bilberg Nyholms undersøgelse.

De er sammen med andre børn, der er i samme situation, og de oplever, at de ikke er de eneste i verden med de problemer derhjemme.

Linda Bilberg Nyholm, cand. negot, SDU

- Vi mangler noget forskning om følgerne på længere sigt, men i min undersøgelse interviewede jeg dem flere måneder efter lejren, og der stod det klart, at børnene var gladere og havde mere selvtillid og bedre selvværd, siger hun.

- De er sammen med andre børn, der er i samme situation, og de oplever, at de ikke er de eneste i verden med de problemer derhjemme, og det gør, at den skyldfølelse, de har, ikke bliver så stor, siger Linda Bilberg Nyholm.

Se hele interviewet i videoen øverst i artiklen.