Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Flere byer i Østjylland kæmper med store problemer med måger - med larm og ekskrementer over det hele. Men ifølge ekspert er det et problem, der stort set er umuligt at løse.

De begynder at larme ved tre-tiden om morgenen - først en, så to - indtil hele koret stemmer i. Og de stopper først igen omkring klokken 23 om aftenen.

quote Det er forfærdeligt. Det er ikke til at sove om natten.

Helle Jakobsen, Silkeborg

Mågerne i Silkeborg Midtby er blevet en stor plage for flere beboere i Silkeborg Midtby.

- Det er forfærdeligt. Det er ikke til at sove om natten, og jeg skal meget tidligt op om morgenen, så det er træls at blive vækket midt om natten, siger Helle Jakobsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Antallet af måger er steget støt over de seneste år - og i takt med at de får smag for bylivet, falder deres popularitet.

Flemming Heiberg (V) er én af dem, der bor klos op ad en rede med ynglende måger og er godt og grundigt træt af dem. Derfor har han som byrådsmedlem i Silkeborg Kommune været med til at sætte penge af til mågebekæmpelse - blandt andet i form af at de nogle steder skal skydes.

VIDEO: I videoen kan du se beboere i Silkeborg fortælle om deres oplevelser med måger. Derudover kan du se en kvinde i Aarhus, der ikke kan opholde sig på sin altan på grund af måger.

Tiltag virker kun kortvarigt

For at komme problemet med måger til livs er der rundt om i landet blevet prøvet rigtig mange ting. Blandt andet jægere, der skyder dem og kunstige rovfugle i luften. Men de fleste af tiltagene virker kun kortvarigt – ellers så flytter det problemet til et andet sted i byen.

Sådan lyder det fra en ekspert, der har beskæftiget sig med måger i mange år. Ifølge ham er krigen imod måger en krig, der ikke kan vindes.

- Så hvis man kan, ville det være godt, hvis man prøver at vænne sig til det og accepterer, at der også er noget natur og nogle måger, der holder til inde i byen, siger naturvejleder og mågeekspert, Jørn Dyhrberg Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men når Flemming Heiberg bliver spurgt, om han ikke bare må acceptere måger, når han bor inde i byen, svarer han:

- Det kan man godt sige. Men jeg synes, der er så mange andre steder, hvor man har støjproblemer, hvor vi tager det seriøst, og efter min mening er mågerne en form for flyvende rotter.

Men hvis du løser problemet et sted, så flytter du det jo bare et andet sted hen?

- Ja, det tror jeg gerne. Men jeg tror, at man kan flytte de ynglende fugle et andet sted hen, hvor de generer lidt mindre for eksempel i et industrikvarter, hvor der er larm og støj i forvejen.

Ifølge eksperten er en af de mest effektive måder at bekæmpe måger det enkelte sted at mindske adgang til føde fra for eksempel skraldespande.