Dykkende skattejægere rydder op på søens bund

To fritidsdykkere fra Silkeborg forsøger at holde søerne rene, når de tager på skattejagt med metaldetektorer.

01:08

VIDEO: Christian og Yanick bruger deres fritid på at rydde op i søerne ved Silkeborg. De finder mange potentielt farlige ting for de badende som søm, skruer og andre byggesager. Men sommetider dukker der også vaskeægte skatte op.

Søm, skruer og læsebriller. Det er blot nogle af de mange ting, som to fritidsdykkere fra Silkeborg - ved hjælp af metaldetektor og snorkel - har fundet frem til i blandt andet Silkeborg Søerne.

- Vi er ude og metaldetekte med vores metaldetektorer for at se, om vi kan få gjort bunden lidt renere og lidt mere sikker for børnene, siger Christian Ernst Brandt Qvistgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Nu er der julepynt på hylderne: - Vi er faktisk bagud

Han og vennen Yanick Odsgaard har begge børn og har oplevet, hvordan de skarpe genstande kan give rifter, når børnene bader i vandkanten.

- Problemet er, at det meste, vi finder, ligger inde ved vandkanten. Og det er jo der, hvor børnene bader. Så vi prøver at få det op, inden det går helt galt.

De to fritidsdykkere har fundet mange forskellige ting. Foto: Yanick Odsgaard

En tabt vielsesring

De har begge dykket i mange år, men på det seneste har de fokuseret deres dykning ved Silkeborg Søerne.

Og her er der mange forskellige skatte på søens bund med alt fra tabte læsebriller, søm og skruer til gamle poletter og patroner fra Anden Verdenskrig.

Men særligt én skattejagt har været særlig for de to fritidsdykkere, da metaldetektoren fandt en vielsesring, der blev tabt 11 år forinden.

Vi går og drømmer om at finde nogle gamle våben fra Anden Verdenskrig

Christian Ernst Brandt Qvistgaard

- Han nåede kun at have den på én dag. Han blev gift om onsdagen, og så var han ude torsdag og kaste pind med hunden. Efter ti minutter opdagede han, at han havde mistet ringen, fortæller Yanick Odsgaard

Da de to dykkervenner fandt ringen, lagde de et opslag på Facebook, hvorefter de fandt frem til ejeren og gav ham ringen.

- Han var rigtig glad, og de er stadig gift den dag i dag.

Blandt skattene er også gamle poletter fra Anden Verdenskrig.

Hjælpen er nær

Hvis man ligesom den gifte mand har mistet noget, eller hvis man opdager noget, der ikke hører til på bunden af en sø, er Yanick Odsgaard og Christian Ernst Brandt Qvistgaard klar til at hjælpe.

- Hvis man ikke selv har udstyret til det, kan man altid kontakte os. Så prøver vi at finde det. Også selvom det kun har værdi for en selv, siger Christian Ernst Brandt Qvistgaard.

Læs også Interessen for østjysk ø er enorm - kro er fuldt booket

Og selvom det også er sjovt at dykke efter folks tabte genstande, drømmer de to skattejægere fra Silkeborg også stort og vildt.

- Vi går og drømmer om at finde nogle gamle våben fra Anden Verdenskrig – der skulle være en del herude.