Dialog mellem religioner

Se kunstner indvie 3,5 meter høj installation

I skyggen af terroraktionerne i Paris og Vestens kamp mod Islamisk Stat indviede kunstneren Jens Galschøit i dag et af sine mest omfattende værker.

Indvielsen fandt sted i KunstCentret Silkeborg Bad, hvor den meterhøje kunstinstallation 'Fundamentalism' de næste par måneder er udstillet.

Skulpturen består af 3,5 meter høje bogstaver, der til sammen danner ordet "Fundamentalism" og rundt om værket er der installeret skærme med gode og mindre gode citater fra de tre største, monoteistiske religioner: Kristendom, Islam og Jødedom.

Meningen med projektet, som overordnet har navnet 'Abrahams Børn', er ikke at pege fingre af de enkelte religioner, men derimod at opfordre til dialog på tværs, fortæller Jens Galschøit til TV 2 | ØSTJYLLAND

- Målet er at vise, at de her tre religioner alle er lige gode og lige rædselsfulde. Det er et dialog-projekt, der i min optik handler om, at vi alle mennesker har samme de værdier, siger han.

Længe undervejs

Jens Galschøit mener, at forskellen mellem de tre religioner ligger i måden, de bliver fortolket:

- Det er ikke religionerne eller de her menneskers religiøse tilhørshold, der gør, at de gør det ene eller det andet. Det er noget andet, der gør det.

Idéen til kunstinstallationen fik han allerede i 2003, og de seneste fem-seks år har han og hans ansatte arbejdet hårdt for at realisere det. Han anslår, at der er lagt omkring 30.000 arbejdstimer i projektet.

En stor del af tiden er gået med at analysere tekster fra Biblen, Koranen og Toraen for at finde gode og dårlige udsagn. Det er blevet til i alt 600 citater - 200 fra hver religion, som skal vise religionen på godt og ondt.

Kunstinstallationen 'Fundamentalism' er bygget op af omkring 8.000 kobberbøger.

Du kan høre hele Jens Galschøits oplæg til værket i videoen øverst på siden.

Her kan du se et par af de 'mørke' citater, som indgår i kunstinstallationen:

- Den, der slår en mand ihjel, skal lide døden (Jødedom)

- At optræde som lærer tillader jeg ikke en kvinde (Kristendom)

- De, der finder på løgne om Gud, dem vil det ikke gå godt (Islam)

Du kan teste dig selv og finde ud af, om du kan kende forskel på citaterne og de enkelte religioner, de knytter sig til, ved at klikke ind på projektets hjemmeside.