- Det er helt enestående

Arkæologer finder 850 år gammelt kapel på en mark nær Kjellerup

Mandag morgen drog direktør Ole Nielsen fra Museum Silkeborg sammen med sine folk af sted til Grathe Hede sydvest for Kjellerup.

Missionen var at finde frem til et mere end 850 år gammelt kapel, hvor den danske konge Svend den 3. blev begravet.

Tirsdag formiddag skete så det, som arkæologerne kun turde drømme om, inden de tog af sted: Fundamentet til kapellet blev fundet.

- Det er helt enestående. Man kan virkelig mærke historiens vingesus, fortæller Ole Nielsen til tv2oj.dk over en telefon fra udgravningsstedet.

Forklaringen på, hvorfor netop Grathe Hede historisk set er interessant, skal findes tilbage i 1157. Dengang var heden omdrejningspunkt for et slag, der blev afslutningen på rivaliseringen mellem de tre danske konger - Svend, Knud og Valdemar.

Her blev den ene af kongerne Svend den 3., dræbt efter at have været i kamp mod Valdemar den Store. Forinden da havde Svend dræbt kong Knud.

Svend fik senere tilnavnet 'Grathe', fordi han døde og blev begravet på Grathe Hede. Det er det kapel, han blev begravet i, som det nu er lykkedes Ole Nielsen og museumsfolkene fra Silkeborg at finde frem til.

Lokal attraktion

Dagens udgravning var kun en prøvegravning, så hele kapellet og den tilhørende kirke er endnu ikke gravet fri:

- I 1600-tallet dukkede der tegninger op af bygningen, og i slutningen af 1800-tallet forsøgte Nationalmuseet så at finde frem til kapellet. Den ser noget anderledes ud i formen, end vi troede, siger Ole Nielsen, som håber, at resterne af kapellet og kirken kan være med til at give svar på mange myter om den gamle fortælling:

- Hvorfor hulen der ligger et kapel midt på en mark? Det er jo ikke et særligt tætbefolket sted. Vi håber, at vi kan finde en genstand, der kan datere det.

Som minde om 'Slaget ved Grathe Hede' er der opstillet en mindesten. Det var den sten, som arkæologerne i dag tog udgangpunkt i. Kapellet blev fundet bare fire meter derfra.

Ole Nielsen håber nu, at resten af kapellet kan blive blotlagt:

- Det kunne være spændende, hvis man kunne få markeret stedet op og få det lavet til et mindesmærke. Der er allerede flere folk, der har været forbi og kigge i dag.

Du kan læse mere hele historien omkring Grathe Kapel og slaget ved Grathe Hede ved at klikke her.

Skærmbillede 2021-01-22 kl. 09.15.49

play 2020 slog alle rekorder: Travlhed som aldrig før på genbrugsstationerne

20201123-124830-L-1920x1338we

Britisk variant spreder sig i Danmark

20181016-152953-3-1920x1261we

Ny omfartsvej udvides med et ekstra spor

politimand politibetjent betjent politiet politi uniform politigenre 112

14 sigtet for brud på corona-reglerne

Lige nu
coronatest coronavirus covid-19 test

liveblogUnder 800 nye coronatilfælde igen

politibil

Tog forkert sving i sin bil – pludselig sad 75-årig fast midt på jernbanespor