- Det er bekymrende, siger udvalgsformand om millionbesparelser
Unge, der ikke er i arbejde eller under uddannelse, risikerer at blive hårdt ramt af besparelser, når hver tiende medarbejder skal fyres.
Besparelser på i alt 70 millioner kroner og fyringer af hver tiende medarbejder kommer til at ramme unge.
En stor sparerunde i Silkeborg Kommune betyder, at kommunens beskæftigelsesafdeling skal finde besparelser for 39,5 millioner kroner. Spareplanen kommer særligt til at ramme indsatsen for unge.
Noget, der vækker både bekymring og frustration i kommunen.
- Det er bekymrende, for det får konsekvenser for de borgere, der har brug for indsatsen fra vores jobcenter, siger Dorthe Jensen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Kommune.
Det er særligt de unge, der risikerer at blive hårdt ramt. Store dele af besparelserne kommer nemlig til at ramme indsatsen for unge, der ikke er i arbejde eller under uddannelse.
- Det har været et spørgsmål om prioritering, for det er mange penge vi skal finde på området, siger Dorthe Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Vi ved, at ventetid er noget af det værste i forhold til den situation, man står i
Spareplanen falder kun to måneder efter, at kommunen blev udnævnt til fri-kommune for deres indsats for at få ledige borgere i job.
Men nu er grebet strammet om kommunens ellers frie rammer, og 41 stillinger står til at blive nedlagt.
Hvad er en fri-kommune?
Frikommuneforsøg er en del af regeringens samarbejde med kommuner om afbureaukratisering, effektivisering og bedre styring i den kommunale sektor.
Formålet er at afprøve nye måder at gøre tingene på i den offentlige sektor med henblik på at finde mere effektive løsninger, der kan sikre mere kvalitet for pengene og/eller mere tid til kernevelfærden i kommunerne.
Kilde: im.dk
- Ventetid er noget af det værste
Det er ikke uden konsekvenser, at besparelserne rammer. Borgere, og særligt unge, der har brug for hjælp til at komme i arbejde eller uddannelse, risikerer at skulle vente endnu længere på den nødvendige hjælp.
- Jeg er bekymret for betydningen for den enkelte. Vi ved, at ventetid er noget af det værste i forhold til den situation, man står i, siger Dorthe Jensen.
Mange af kommunens borgere, der er i forløb på jobcentret, er i forvejen udsatte borgere i meget sårbare situationer.
Jeg vil forvente, at man vil komme til at opleve, at der kan blive længere ventetid
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om Rasmus Søndermølle Dalgaard fra Randers, der fik PTSD efter syv år i jobcentret, og Helle Thygesen fra Favrskov, der kæmper med flere psykiske lidelser og mislykkede jobcenterforløb.
Ventetiden kan altså få betydning for borgernes mulighed for at komme godt igennem et forløb på jobcentret.
- Jeg vil forvente, at man vil komme til at opleve, at der kan blive længere ventetid, og man kan opleve at være længere tid i systemet end tidligere, siger Dorthe Jensen.