Den varme kartoffel: Debat om skolestruktur i Silkeborg

Midtvejsvalget er nået til Silkeborg, hvor debatten om en ny skolestruktur raser

I Silkeborg er der markante ændringer på vej på skoleområdet, hvilket har mødt stor kritik fra forældre, som gennem de seneste uger har protesteret højlydt over planerne om en ny skolestruktur. Skolestrukturen er sendt i høring, og flere politikere er allerede begyndt at røre på sig.

TV 2 | ØSTJYLLAND gennemfører i november midtvejsvalg i samtlige østjyske kommuner samt i Region Midtjylland. Tirsdag er turen kommet til Silkeborg, hvor ændringerne i skolestrukturen er på dagsordenen.

Færre elever

- Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi desværre får færre elever på vores skoler. Vi kigger også ind i en fremtid, hvor der er en skolestruktur og en skolereform, som siger, at vores børn skal gå længere tid i skole og skal have nogle fag på nogle tidligere tidspunkter, og det er vi nødt til at forholde os til, siger Steen Vindum (V), der er borgmester i Silkeborg Kommune.

Han fortsætter:

- Skolerne skal se ud på en måde, så de imødekommer det behov og de ting, vi ser i fremtiden. Og det kunne være, at der er nogle skoler, som skal arbejde tættere sammen end de gør i dag.

Forælder: Føler man bliver hørt i debatten

Hos Socialdemokraterne mener de også, at ændringer i skolestrukturen er nødvendige.

- Det er det blandt andet fordi, at vi kan se, at vi får et faldende børnetal indenfor de kommende år, og det gør, at vi mister cirka 24 millioner kroner på skoleområdet. Udover det har skolerne allerede i dag det rigtig svært ved at få økonomien til at hænge sammen, og så synes jeg, at det er vigtigt, at vi holder fast i, at vi vil have en høj kvalitet i fremtiden, som den vi har nu, og derfor skal vi igennem den her proces, siger Søren Kristensen (S).

Tirsdagens debat i Silkeborg foregår i Jysk Musikteater, og her havde flere af de fremmødte skilte med for at vise, at de er modstandere af en ny skolestruktur som den, der er sendt i høring.

Ligner en spareøvelse

Modstandere af den model er også Enhedslisten:

Bryrup laver musikvideo i protest mod skolelukning

- Det ligner jo umiddelbart en spareøvelse. Jeg er helt sikker på, at det ikke var det, der var udgangspunktet i virkeligheden. Men hvis man tager udgangspunkt i, at skolen har de penge, som den nu en gang har, og at man ikke vil prioritere nogle flere penge, så bliver der færre penge, når børnetallet falder, siger Enhedslistens Lene Fruelund og fortsætter:

- Jeg vil godt sige, at Enhedslisten tog afstand fra forslaget, inden det blev sendt i høring, fordi vi mener, at man forsøger at lave en øvelse, hvor det hedder, at man vil løse et problem, som egentlig ikke er der for samtlige skoler - nemlig de skoler, som er store nok og har et elevgrundlag, der er tilstrækkeligt til, at de økonomisk set er robuste. Lad os kigge på, hvor det er, at problemerne ligger og så tage fat der, hvor de er.

Men Søren Kristensen mener ikke, at politikerne er ved at løse et problem, som nogle skoler ikke har.

- Det mener jeg ikke, at vi er. Vi har været gennem en proces det seneste års tid, hvor vi har drøftet meget indgående, hvad det er for en folkeskole, vi vil have. Det er vigtigt, vi har folkeskolereformen liggende i baghovedet, for der er nogle meget høje krav og mål i den. Dem skal vi leve op til, og det mener jeg ikke, at vi kan, hvis vi fortsætter som det er nu, fordi vores skoler ikke vil have den økonomi, der skal til for at løfte opgaven, siger Søren Kristensen.

Du kan se mere fra debatten om skolestrukturen i videoen øverst på siden.

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 17.47.44

playAarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 21.05.06

play Uenighed om regeringens kritik af langsomme lyntest: - Det er svært at gøre det hurtigere, end vi allerede gør

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 19.45.37

Stor uenighed blandt politikere om oversvømmelser - kroejer står i midten og venter

20141217-173032-A-1920x1920we

play Ny rapport viser: Passiv rygning fra e-cigaretter skader

P-skilte_Ørneredevej_1-01[2]

Marselisborgskovene får nye p-regler - nu er det slut med at parkere i vejsiden

Hjemløs gade hus forbi

Smitten banker på hos østjyske hjemløse: - De skal vaccineres nu