Danmark indstiller Silkeborg-film til en Oscar

Filmen "Du forsvinder" er Danmarks indstilling til en oscarnominering ved prisuddelingen i marts næste år

Nikolaj Lie-Kaas (tv) og Trine Dyrholm er hovedrolle-indehaverne i den indstillede film. Foto: pressefoto

Instruktøren Peter Schønau Fogs drama "Du forsvinder" bliver indstillet til en oscarnominering for Danmark i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film. Det oplyser Det Danske Filminstitut, DFI.

Det er Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm, som spiller hovedrollerne i filmen, der handler om den respekterede skoleleder Frederik, der pludselig står anklaget for at have lænset skolen for mange millioner.

Men sagen er langt fra enkel, for det viser sig, at han har en svulst i hjernen, der gennem flere år har ændret hans personlighed.

02:38

I forbindelse med premieren på filmen lavede vi en quiz om Silkeborg med de to skuespillere Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm. 

Luk video

Filmen er baseret på Christian Jungersens roman af samme navn og havde dansk premiere 20. april i år.

Store dele af filmen er optaget i Silkeborg-området, og de to hovedrolle-indehavere var da også med, da der blev holdt gallapremiere på filmen i den lokale Bio Silkeborg.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en lang sej kamp for at nå i land med en film som af indholdsmæssig nødvendighed i den grad går imod strømmen, udtaler Peter Schønau Fog i en skriftlig kommentar til Ritzau.

To andre med i opløbet

To andre titler var med i opløbet om at blive Danmarks bud på en Oscar-deltager. Det var "Gud taler ud" af Henrik Ruben Genz og "Underverden" af Fenar Ahmad.

Det er konstitueret direktør for DFI Claus Ladegaard, der er formand for den komité, som har stået for udvælgelsen af "Du forsvinder" som årets danske Oscar-bud.

Læs også Se den smukke video: Jonas har filmet Aarhus i 1000 timer

- Vi betragter det som den film, der står stærkest i forhold til at kunne komme til en shortlist eller en nominering, siger Claus Ladegaard.

- Det er et drama med en på mange måder genkendelig familiesituation, der er nogle kendte og meget stærke skuespilpræstationer i den, både fra Nikolaj Lie Kaas og Trine Dyrholm, men også fra Michael Nyqvist, som jo ikke er i live længere, siger han.

Det er et drama med en på mange måder genkendelig familiesituation, der er nogle kendte og meget stærke skuespilpræstationer i den.

Claus Ladegaard, direktør

Den svenske skuespiller Michael Nyqvist døde i juni, efter at han havde været syg i en lang periode.

Med indstillingen til en oscarnominering skal "Du forsvinder" kæmpe om først at komme med på en shortlist af ni film, som oscarakademiet offentliggør i slutningen af året.

Dernæst bliver feltet skåret ned til fem film, der modtager en nominering. Hvilke film, der er tale om, bliver afsløret 23. januar. Selve oscaruddelingen finder sted for 90. gang næste år og løber af stablen 4. marts 2018.