Dam kritiserer Danske Bank

Mener Danske Bank skaber splittelse omkring F1-lån

Dansk Bank skaber splittelse i finanssektoren i sagen om F1-lån, siger Jyske Banks topchef fra Silkeborg. Danske Bank mener, at debatten er vigtig.

Der er hård kritik til topchef Eivind Kolding fra Danske Bank, efter at han fredag argumenterede for, at Folketinget skal forbyde boligejernes meget populære etårige flekslån, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg havde foretrukket, at det her emne var blevet debatteret i Finansrådets bestyrelse, fordi forslaget er så kontroversielt, at det ellers risikerer at splitte sektoren i dette meget vitale spørgsmål. Og jeg vil gerne understrege, at jeg er meget skeptisk over for forslaget, siger ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank til avisen.

Forslaget om at lovgive mod F1-lån er så vidtgående og uspiseligt for Jyske Bank-chefen, at han har valgt kortvarigt at afbryde sin ferie, for at udtale sig til Jyllands-Posten.

Anders Dam mener, at det er helt unødvendigt at lovgive mod de populære lån.

- Danmark er i den komfortable situation, at vi har et meget stort overskud på betalingsbalancen, en pæn udlandsformue og er en triple A-rated nation på statsgæld. I lyset af det, og så længe vi fører en fornuftig økonomisk politik, er den refinansieringsrisiko, mange snakker om, minimal, siger Anders Dam.

Han påpeger derudover, at sektoren har spredt de auktioner, hvor lånene refinansieres, hen over kalenderåret, hvilket nedbringer risikoen.

Eivind Kolding sagde til avisen fredag, at han tvivler på, at finanssektoren selv magter at reducere omfanget af F1-lån til et acceptabelt niveau, som ikke skaber problemer for dansk økonomi, hvis de skal refinansieres på et tidspunkt, hvor der er uro på de finansielle markeder.

Han argumenterer med, at konkurrencelovgivningen forbyder sektoren at komme med et samlet udspil, og hvis en bank går forrest med et forbud, vil kunderne sive andre steder hen, fordi lånene er så populære.

Den udlægning er Anders Dam helt uenig i og mener, at ulemperne overdrives, og minder om, at lånene klarede skærene, da der var mere end skvulp på finansmarkederne i 2008. Desuden overser kritikerne fuldstændigt fordelene ved F1-lån, siger han.

- De har virket som en stabilisator og direkte mindsket skadevirkningerne under krisen, fordi de lave renter har givet besparelser, så familier har undgået tvangsauktioner med de tragedier, det medfører, siger han til Jyllands-Posten.