Borgmester om Tvilum-konkurs: En sort fredag for kommunen

Borgmester i Silkeborg Kommune er både trist og ærgerlig over Tvilum-Scanbirk konkursen

Fredag kom det frem, at Tvilum-Scanbirk, der har afdelinger i Fårvang og Kjellerup, er gået konkurs. I alt 700 medarbejdere blev sendt hjem fredag morgen og har fået besked på, at de får mere at vide om deres fremtid på mandag.

Møbelfabrikken, der fremstiller saml-selv-møbler, er den største produktionsvirksomhed i Silkeborg Kommune.

Derfor vækker fredagens nyhed ærgrelse på borgmesterkontoret.

- Jeg blev ked af det, jeg blev ærgerlig, jeg tænkte, at det her er en sort fredag for Silkeborg Kommune, siger Steen Vindum (V), der er borgmester i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND

Kurator i konkursboet, advokat Ulrik Holsted Sandgreen har udtalt, at man arbejder på at finde en køber til virksomheder, og man er i konkrete forhandlinger med nogen om virksomheden. 

- Det er rigtig mange medarbejdere, der har dedikeret deres liv og deres job til Tvilum. Den her virksomhed betyder rigtig meget for Silkeborg Kommune, og i særdeleshed i et lokalområde som Fårvang og Kjellerup, siger Steen Vindum (V),

Ifølge en arbejdsmarkedsforsker er det først og fremmest chokket over en stor virksomheds deroute og udsigten til en masse tabte arbejdspladser, der er svær at sluge i et lokalsamfund og en kommune som Silkeborg.

Men derefter er det ikke sikkert, det ser så skidt ud, viser erfaringer. I øjeblikket er der nemlig jobs at få, uden folk nødvendigvis behøver flytte for det.

- Så længe man kan finde alternativ beskæftigelse for eksempel ved at køre lidt længere, så er det jo ikke, at man flytter derfra. Og man har jo skatteindtægterne der, hvor folk bor. Så det behøver ikke at være så katastrofalt, som det måske ser ud, siger Henning Jørgensen, der er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning hos Aalborg Universitet. 

Borgmesteren håber dig på, at man får skabt en løsning for Tvilum-Scanbirk, så der stadig kan produceres møbler i Fårvang og Kjellerup.

- Det er rigtig skidt, når en virksomhed af den her størrelse i vores kommune lukker ned. Skal man virkelig lukke, så er det ikke det dårligste tidspunkt. Lige nu mangler vi arbejdskraft i Silkeborg. Men lige nu så synes jeg, man skal håbe på, at virksomheden får skabt en rekonstruktion, og får skabt en mulighed for at komme videre, siger Steen Vindum til TV2 ØSTJYLLAND.

Se interviewet med Steen Vindum i videoen over artiklen

I videoen herunder kan du se mere om Tvilum-Scanbirk konkursen 

En af Silkeborg Kommunes største arbejdspladser - møbelfabrikken Tvilum er gået konkurs. Det bekræfter kurator i boet. I morges fik de 700 ansatte uden varsel at vide, at de godt kunne gå hjem igen. Konkursbegæringen har rystet den lille by Fårvang, hvor en meget stor del af de ansatte bor