Bofællesskab med 60 personer: Vi spiser sammen fem dage i ugen

På Toustrup Mark bor 60 personer side om side i et bofællesskab

07:04

Mellem Aarhus og Silkeborg ligger Toustrup Mark. Her bor der 60 personer, og de bor nok lidt anderledes end de fleste andre østjyder.

Siden 1971 har Toustrup Mark nemlig fungeret som et bofællesskab. I de 26 boliger, der tilhører Toustrup Mark bor personer i alderen fra 1 til 79 år side om side.

- Vi spiser sammen fem gange om ugen, og der er nogen, der gider at lave mad til en. Vi ser hinanden næsten hver dag, siger beboer Anna Martinussen.

Jeg tror, de har været meget hippie-agtige i starten, men det er vi ikke mere

Anna Martinussen, beboer på Toustrup Mark

Det er nok nærliggende for de fleste at tænke, at man for at bo på den måde, skal være hippie, men den opfattelse har de ikke på Toustrup Mark, her bor nemlig alle mulige slags mennesker, fortæller de.

- Jeg tror, de har været meget hippie-agtige i starten, men det er vi ikke mere. Det er alle mulige, lærere, håndværkere og læger, siger Anna Martinussen.

Flyttede fra Odense til Toustrup Mark

Mange danskere flytter til byerne og bor tæt med naboer, overboer og underboer. Alligevel er det de færreste, der har særligt meget at gøre med de folk, der bor omkring dem.

Og det var netop en af grundene til at Britt Hoelgaard Rasmussen flyttede med familien fra Fyn til Østjylland og Toustrup Mark.

- Vi boede i et lejlighedskompleks i Odense, og vi kendte ikke dem, der boede omkring os, og det savnede vi. Herude kender vi alle vores naboer. Vi spiser faktisk sammen fem dage om ugen. Det er meget trygt for vores børn. Der er altid nogen at lege med. Der er altid en voksen at gå til, og det er der også for os, der er altid en voksen at snakke med, siger Britt Hoelgaard Rasmussen. 

Læs også Kollektivist: - Dejligt ideerne tages op igen

Hun mener heller ikke, at det er et problem, at så mange andre voksne mennesker kan påvirke hendes børns opdragelse.

- Nej det synes jeg ikke. Jeg synes, at det er en gave at det ikke kun er forældre, der påvirker vores børn, det er mangfoldigheden, der er med til at præge vores børn, siger Britt Hoelgaard Rasmussen.

Se meget mere fra Toustrup Mark øverst i artiklen 

Herunder kan du se et andet klip fra Toustrup Mark, hvor programmet Hanner og Huler i 2016 var på besøg i en billiard klub kun for mænd: 

00:37 Luk video