Børnehave udsat for hærværk for 80.000 kroner: Men kommunen nægter overvågning

Funder Børnehus bliver igen og igen udsat for hærværk. Nu peger en forælder på videoovervågning som en løsning.

Jeanette Fredsø vil have videoovervågning op i sin søns børnehave, Funder Børnehus. 

Hun er træt af, at unge besøger børnehavens legeplads om aftenen for at holde fester. Her efterlader de ofte smadrede flasker, cigaretskod og afbrændt legetøj.

Vi kunne i går fortælle, hvordan mange børnehaver i Østjylland bliver udsat for hærværk. Og ifølge Jeanette Fredsø er løsningen altså videoovervågning af legepladsen.

Video: Se nogle af de ting, som der er lavet ved Funder Børnehus.

- Jeg mener helt bestemt, at det ville have en forebyggende effekt, siger hun.

Har efterspurgt overvågning flere gange

Funder Børnehus har to gange spurgt kommunen, om de må sætte videoovervågning op på deres legeplads - men begge gang har Silkeborg Kommune sagt nej. 

Og pædagogmedhjælper i Funder Børnehus Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen er heller ikke sikker på, at det ville være den rette løsning. 

Jonas Rahbæk Frølund Lauridsen

- Overvågning, tror jeg ikke, vil løse noget. Så vil de hurtigt finde ud af, hvor overvågningskameraerne var henne, og så ville de blive ødelagt. Og henne fra bygningen, kan overvågningen alligevel ikke nå ud til de yderområde, vi har på legepladsen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Skader for næsten 100.000 kroner i Silkeborg

En aktindsigt hos Østjyllands Politi viser, at de siden begyndelsen af 2021 har modtaget 76 anmeldelser om hærværk på børnehaver.

I samme periode har Silkeborg Kommune – der ikke hører under Østjyllands Politis område - modtaget fire anmeldelser om hærværk fra kommunens børnehaver.

Hærværk på børnehaver i østjyske kommuner

Her er der samlet sket skader for over 95.000 kroner. To af anmeldelserne kommer fra Funder Børnehus, der også står for cirka 80.000 kroner i skader.

Her på TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere fortalt om blandt andet Krokodillehaven i Lystrup, der ni gange blev udsat for hærværk.

Østjyllands Politi har modtaget 76 anmeldelser om hærværk på børnehaver siden begyndelsen af 2021.

Silkeborg Kommune afviser overvågning

Silkeborg Kommune har afvist begge henvendelser fra Funder Børnehus angående videoovervågning af legepladsen. 

Ifølge Henriette Bang, der er teamkoordinator for team forsikring og risikostyring i Silkeborg Kommune, skal der mere til, før videoovervågning kan komme på tale.

Henriette Bang mener ikke, at overvågning er løsningen i første omgang.
Henriette Bang mener ikke, at overvågning er løsningen i første omgang.

- Vores retningslinjer siger, at vi sætter videoovervågning op, hvis der er behov for nogle konkrete forebyggelser i forhold til grovere kriminalitet, siger Henriette Bang.

Funder Børnehus har haft to anmeldte hændelser med skader for cirka 80.000 kroner. Er det ikke nok til at sætte videoovervågning op?

- Nej, det er faktisk således, at man skal have lavet nogle forebyggelsesindsatser forinden, at man sætter videoovervågning op. Vi er i gang med at lave nogle 'nudging skilte', som er en form for positiv kommunikation, som skal sættes op derude. Hvor vi appelerer til, at de borgere, der bruger vores faciliteter derude, skal benytte vores affaldsbeholdere.

Arkiv video: I 2018 ville forældre på Virupskolen gerne have overvågning af deres cykelskur.

Tror I rent faktisk, at det kan rykke noget?

- Det er ikke lige sikkert, at 'nudging skiltet' kan. Men så har vi også andre muligheder, vi kan gå ind og trykke på, inden videoovervågning kommer på tale. 

Arkiv video: På Frederiksbjerg Skole i Aarhus var der i 2018 allerede opsat 50 kameraer. Skolens leder siger, at det er en nødvendighed.

Henriette Bang nævner - udover skilte - muligheden for at have SSP-betjente eller tekniske medarbejdere fra kommune til at gå runder i området ved legepladserne om aftenen.

Mor forstår ikke beslutningen

Jeanette Fredsø, hvis søn går i Funder Børnehus, er dog fortsat overrasket over kommunens beslutning med at afvise overvågning af hendes søns børnehave.

 - Jeg tænkte, 'det kan ikke passe'. Så vi spurgte igen. Men det var stadigvæk et nej. 

Hun henviser til, at andre institutioner rundt om i landet har taget overvågning i brug.

-  Det bekæmper i hvert fald de store skader. Og det er jo ikke fordi, at vi ikke må bruge det udenfor åbningstiden. Det er simpelthen for at stoppe hærværk.