Beboere stemte ja til overvågning – nu skal afstemningen gå om

Beboerne på Lupinvej i Silkeborg skal stemme på ny om, hvorvidt de vil have sat overvågning op i deres område, som længe har været hærget af påsatte brande.

I perioden fra den 28. september til den 10. november er brandvæsenet rykket ud til hele 24. brande i området omkring Resedavej og Lupinvej i Silkeborg.  Foto: Per Øxenholt - Øxenholt Foto

Ja tak til overvågning.

Sådan lød afgørelsen mandag aften, efter beboerne på Lupinvej i Silkeborg havde stemt om, hvorvidt de ville have sat kameraer op på udvalgte steder i boligområdet eller ej.

Læs også Beboere har stemt – siger ja tak til overvågning i plaget boligområde

43 stemte ja, mens 42 stemte nej. Disse stemmer er dog ugyldige nu. Afstemningen skal nemlig tages om. Det oplyser Lisa Pedersen, der er formand for Afdeling 16 i ’Arbejdernes Boligforening’, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er sket en fodfejl fra kontorets side. Hvad fejlen præcis er, kan jeg ikke komme ind på, men det gør, at vi bliver nødt til at stemme på ny, siger Lisa Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

01:43

VIDEO: Svend-Aage Bang Pedersen er én af de beboere, der ikke ønsker overvågning på Lupinvej i Silkeborg.

Luk video

Overvejelserne om at få overvågning op i boligområdet sker, efter området den seneste tid har været ramt af en stribe påsatte brande, som har skabt utryghed blandt nogle af beboerne i området.

Nu er det dog uvist, hvorvidt overvågning skal være med til dæmme op for problemet.

- Det er da træls, vi skal tage det om, men alle kan lave en fejl, og heldigvis er det her jo ikke den allerstørste fejl. Der er jo ikke andet at gøre, end vi må hen og stemme igen, og så er det overstået. Det er vigtigt, det bliver gjort rigtigt, siger Lisa Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Efter stribevis af brande - nu skal område måske overvåges

Håber på større opbakning

I alt var 53 lejemål mødt op til mødet mandag, og hver lejemål havde to stemmer. 85 af stemmerne gik til ja eller nej, mens de resterende 21 stemmer, ønskede en fleksibel løsning, som betød, at kameraerne skulle kunne flyttes rundt.

Til næste møde håber Lisa Pedersen, at opbakningen vil være endnu større. I boligområdet på Lupinvej er der nemlig i alt 384 lejemål. 

- Vi må gøre det bedre næste gang, og så håber vi, at endnu flere kommer. Man skal jo møde op for at kunne være med til at stemme, siger Lisa Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Oversigt over brandene på Lupinvej og Resedavej fra den 28. september og frem til den 6. november.  Foto: TV2 Østjylland

Resedavej, der ligger i samme område, stemte den 28. november om samme spørgsmål. Her var flertallet imod overvågning, der ville komme til at koste hver beboer en huslejeforøgelse på 175 kroner om måneden.

På Lupinvej skal beboerne også selv betale for overvågningen, hvis de vælger at få det. Prisen vil afhænge af, hvor stor en bolig, man bor i. Den højeste huslejeforøgelse vil blive 78 kroner om måneden.

03:24

VIDEO: Politi og brandvæsen i Silkeborg har fået ekstra at se til. I den seneste tid har de måttet rykke ud til flere containerbrande, og i nat gik det så ud over området ved Lupinvej med hele tre brande inden for få minutter. Det skaber stor bekymring blandt borgerne i området.

Luk video

Politikere bakker beboerne op

Mandag talte TV2 ØSTJYLLAND med flere politikere i Silkeborg Kommune, som ellers hilser beboernes initiativ velkomment. 

- Det er rigtig beklageligt, at der har været en del brandstiftelser på det seneste, men jeg tager hatten af for, at beboerne selv tager skeen i egen hånd, og kommer med et konkret forslag og gerne vil diskutere konkrete muligheder for, hvordan det kan blive mere trygt at færdes i området fremover, sagde Mads Frandsen (V), der er næstformand i Socialudvalget i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

01:13

VIDEO: Politikerne i Silkeborg bakker op om beboernes beslutning.

Luk video

Der er allerede en helhedsplan i gang i området, og byrådet i Silkeborg Kommune har netop besluttet, at de vil støtte helhedsplanen økonomisk de næste fire år frem.

- Vi har et ønske om at se, om vi kan trække nogle af de unge mennesker, der er herude, væk fra området og ud i nogle andre sociale relationer, siger Hanne Gade (S), der er formand for Socialudvalget i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Føler sig ikke utryg

Én af de beboere der skulle afgive sin stemme på Lupinvej mandag aften, var Svend-Aage Bang Pedersen, der er træner og formand i den lokale sportsklub og har boet i boligområdet i 26 år.

Læs også Trods 24 brande: Beboere i hårdt plaget område siger nej til overvågning

Han mener ikke, at overvågning er vejen frem:

- Jeg er både for og imod. Jeg kan godt forstå, at der er nogle der er utrygge, men min personlige holdning er, at vi overvåger nok, og at man i stedet skulle gøre noget for de unge mennesker. Der sker jo ingen ting, og måske man skulle starte noget, der kunne tage hånd om dem, så de ikke går og keder sig og laver ballade, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg er både for og imod. Jeg kan godt forstå, at der er nogle der er utrygge, men min personlige holdning er, at vi overvåger nok, og at man i stedet skulle gøre noget for de unge mennesker.

Svend-Aage Bang Pedersen, beboer, Lupinvej

Selv føler han sig ikke utryg i området:

Lupinvej er i det nordlige Silkeborg. Lige nord for området ligger Resedavej. Foto: Google Maps

- Jeg synes, det er træls, og at det er gået fuldstændigt over gevind med de brande. Men jeg føler mig ikke utryg, for jeg har boet her i 26 år, og jeg kender dem, der bor her, og det er søde og rare personer, siger Svend-Aage Bang Pedersen.