14-årige Yiming har fået opholdstilladelse: - Vi er herre over egen fremtid igen

Yiming Liu fra Silkeborg får lov til at blive i Danmark. Hun har i dag fået opholdstilladelse efter næsten et år som udvisningstruet

14-årige Yiming Liu har i dag modtaget en afgørelse i hendes udvisningssag. Hun har fået opholdstilladelse, og hun må derfor blive boende i Danmark.

I dag er en glædens dag hos den lille familie i Silkeborg. Den 14-årige Yiming Liu har nemlig fået opholdstilladelse. Det betyder, at hun nu kan få lov til at blive i Danmark på trods af næsten et år i uvished.

Læs også Nyt håb for Silkeborg-familie: Yimings sag tages op igen

- Beskeden kom meget pludseligt. Men det er rigtig dejligt. Det er en sejr for os, siger Kjeld Gaard-Frederiksen, der er stedfar til Yiming, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter.

- Vi havde lige fået medhold i sagen, men der må åbenbart være sket et eller andet, siden de lige pludselig godt kunne arbejde hurtigt, lyder det fra Kjeld Gaard-Frederiksen.

Læs også Steenberg om Yiming-sag: Absurd at EU skal hjælpe danskere

Bevågenhed fra pressen og politikere

Vi havde lige fået medhold i sagen, men der må åbenbart være sket et eller andet, siden de lige pludselig godt kunne arbejde hurtigt.

Kjeld Gaard-Frederiksen, stedfar til Yiming Liu

Yiming Lius sag har været undervejs i lang tid. Og i alt for lang tid, hvis man spørger Kjeld Gaard-Frederiksen.

- Det er jo en helt vanvittig lang sagsbehandlingstid. Hvorfor skal vi gennemleve næsten et år i frustration og usikkerhed, og hvorfor skal andre familier køres igennem samme mølle, spørger Kjeld Gaard-Frederiksen undrende.

05:54

VIDEO: Kjeld Gaard-Frederiksen, der er Yiming Lius stedfar, er langt fra tilfreds med det forløb, som familien har været igennem de seneste måneder.

Luk video

Jeg tror, det er et stigende pres fra pressen og bevågenhed fra flere politikere, der har hjulpet. Det har helt klart haft en medvirkende effekt. Men når det er sagt, så er det skræmmende, at det er dét, der skal til.

Kjeld Gaard-Frederiksen, stedfar til Yiming Liu

Og han er da heller ikke i tvivl om, hvorfor der nu pludselig sker noget i sagen.

- Jeg tror, det er et stigende pres fra pressen og bevågenhed fra flere politikere, der har hjulpet. Det har helt klart haft en medvirkende effekt. Men når det er sagt, så er det skræmmende, at det er dét, der skal til, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Han håber nu, at sagen kan gøre en forskel.

- Jeg håber, at beslutningen kan bane vejen for at systemet bliver ændret, så andre familier ikke skal bringes i samme situation, siger han.

01:22

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND mødte Yiming Liu i februar, efter at hendes sag blev udskudt i yderligere fem måneder. I videoen fortæller hun, at hun er bange for, at hun ikke får lov til at blive i Danmark.

Luk video

- Vi er herre over vores egen fremtid

Kjeld Gaard-Frederiksen har overbragt de gode nyheder til Yiming og hendes mor. Og Yimings reaktion var klar.

Yimings første reaktion var, at nu kan hun endelig komme ud at rejse, få et sygesikringsbevis og tage et fritidsjob. Det er en kæmpe lettelse.

Kjeld Gaard-Frederiksen, stedfar til Yiming Liu

- Hun er super glad, for nu kan hun begynde at leve et normalt liv. Hendes første reaktion var, at nu kan hun endelig komme ud at rejse, få et sygesikringsbevis og tage et fritidsjob. Det er en kæmpe lettelse, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Han og familien er nu igen optimistisk over fremtiden.

- Vi har genvundet kontrollen over vores eget liv. Nu kan vi lægge planer og drømme efter vores eget ønske. Vi er herre over vores egen fremtid igen, og det er en lettelse, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Læs også 14-årige Yiming må fortsat leve i uvished: Sag udskydes i månedsvis

Sagen har været så frustrerende for familien, at de i februar var klar til at forlade landet. Nu har afgørelsen sat gang i tankerne.

- Vi har ikke 100 procent lagt det på hylden, om vi forlader Danmark. Men det har helt klart sat gang i nogle tanker om, hvad der sker i Danmark, og at Yiming og hendes mor stadig er underlagt vanskelige krav, selvom de har fået opholdstilladelse, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

OVERBLIK: YIMING-SAGEN

 • I september 2016 flyttede Yiming Liu til Danmark fra Kina med sin mor for at bo sammen med sin stedfar.
   
 • I oktober 2016 indgiver familien en ansøgning om familiesammenføring.
   
 • Den får de afslag på i maj 2017, fordi Yiming - ifølge Udlændingestyrelsen - ikke er integrerbar.
   
 • Familien indgiver en klage til Udlændingenævnet over afgørelsen, som nævnet endeligt vil afgøre inden for syv måneder - altså inden udgangen af december 2017. Det overskrider nævnet.
   
 • Den 16. februar 2018 får familien besked om, at sagen bliver udskudt yderligere fem måneder, og at familien først kan forvente et svar på deres klage ved udgangen af maj 2018.
   
 • Den 7. marts 2018 giver Udlændingenævnet familien medhold i klagen, og sagen sendes derfor tilbage til Udlændingestyrelsen, hvor den skal tages op igen.
   
 • I dag, den 14. marts 2018, kommer der en afgørelse i sagen. Familien er blevet tildelt familiesammenføring, og det betyder, at Yiming Liu har fået opholdstilladelse.