14-årige Emilia møder dødtræt i skole - men nu får hun uventet hjælp

Det har indflydelse på dagligdagen og trivslen for unge at få for lidt søvn. Emilia på 14 år har svært ved at falde i søvn og komme op om morgenen.

Man ligger og vender og drejer sig i sengen, og jo mere klokken bliver, jo mere bevidst bliver man over, at man får mindre og mindre søvn – og får endnu sværere ved at falde i søvn.

14-årige Emilia Frøslev Pabst fra Lysbro ved Silkeborg har ofte svært ved at falde i søvn.

- Selvfølgelig er jeg træt, men man vil ikke rigtig give sig selv lov til at falde i søvn. Jeg tænker bare på alt det, der er sket i løbet af dagen, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Nogle gange bliver klokken 23.30-24 på hverdage, før hun falder i søvn. Og det er sent, når hun skal op tyve minutter i seks for at kunne møde i skole 8.10.

- Jeg føler mig ikke udhvilet, men det gør jeg næsten aldrig, siger Emilia Frøslev Pabst, som vil gætte på, at hun sover cirka fem-seks timer om natten i hverdagene.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge i alderen 13-18 år skal have 8-10 timers søvn pr. nat. 

Langt fra alene

Emilia Frøslev Pabst er langt fra den eneste teenager, som ikke får sovet nok om natten. Og kan føle sig træt næste dag. Flere undersøgelser viser, at det kan gå ud over trivslen og indlæringen.

Omkring hver sjette person mellem 16 og 24 år får aldrig søvn nok til at føle sig udhvilet, mens 40 procent ikke får det ofte nok, viser en undersøgelse fra Region Syddanmark i 2018. 

Emilia kan også mærke, at det går ud over hendes humør, når hun ikke får søvn nok og skal tidligt op.

- Det påvirker min hverdag. Når jeg står tidligt op og ikke får de timer, jeg skal have, så kan jeg godt blive sur og gnaven i løbet af dagen.

Emilia er aktiv og går til dans tre gange om ugen, men hun har ofte svært ved at falde i søvn om aftenen.
Emilia er aktiv og går til dans tre gange om ugen, men hun har ofte svært ved at falde i søvn om aftenen.

Mobilen er den onde søvndræber

En mobil er ikke kun en tidsrøver, men det tyder også på, at den kan være en af flere årsager til, at det kan være svært at falde i søvn.

- Computer, mobiltelefon, internet og sociale medier og den samlede skærmtid, den er relateret til mere træthed om dagen og kortere søvnlængde, fortæller seniorforsker Susan Andersen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Her har de gennemgået dansk og international litteratur, og undersøgt sammenhængen imellem brugen af digitale medier og søvn.

- Hypotesen er, at det blå lys fra skærmen har en betydning for, at man har sværere ved at falde i søvn, fordi man bliver mindre søvnig. Der er en direkte fysiologisk mekanisme, der giver forstyrrelser i søvnrytmen. Dette understøttes af eksperimenter, siger Susan Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Teenageres døgnrytme forskyder sig, derfor er det vigtigt, at de får en masse søvn.

Tine Kristiansen, skoleleder, Th. Langs Skole


Skole vil komme de teenagerne til hjælp

Emilia Frøslev Pabst går i 8. klasse på Th. Langs Skole i Silkeborg. Her vil man efter sommerferien afprøve, at de ældste elever først møder klokken 9 i stedet for 8.10.

- Teenageres døgnrytme forskyder sig, derfor er det vigtigt, at de får en masse søvn. De får også mindre søvn, end da jeg var barn. Så nu vil vi prøve at se, om det giver en effekt på læring og trivsel, siger skoleleder Tine Kristiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tine Kristiansen er skoleleder på Th. Langs Skole, hvor de ældste klasser efter sommerferien skal møde en time senere.
Tine Kristiansen er skoleleder på Th. Langs Skole, hvor de ældste klasser efter sommerferien skal møde en time senere.

Her har de også dykket ned i en masse rapporter om søvn og brugt det i undervisningen med de unge.

- Det er vigtigt, fordi vi har fokus på elevernes læring og trivsel. Vi tror, det kan skabe bedre læring på mindre tid og bedre trivsel, siger skolelederen.

Råd til bedre søvn fra teenagemor og sygeplejerske på søvnklinik:

quote Jeg tror, jeg kommer til at lære mere og huske mere, og blive mere medgørlig.

Emilia Frøslev Pabst, 8. klasse

Glæder sig til at sove længere

Emilia Frøslev Pabst glæder sig til at afprøve den senere mødetid efter sommerferien.

- Det er gået op for mig, at søvn spiller en stor rolle i min hverdag. Jeg tror, jeg kommer til at lære mere, huske mere og blive mere medgørlig, når jeg skal en time senere op.

Du tror ikke, at du så bare vil være en time længere op?

- Både og. Men ikke mere end det er nu, siger hun.

Hendes far tror også, det er en god idé for hende.

- Jeg tror, hun vil få nogle bedre dage – og at vi får en mere frisk pige hjem, siger Tim Rødsgaard Pabst.