12-årige Leyna skal forlade Danmark: Skole og venner forstår ikke hvorfor

12-årige Leyna Pastor står til at blive udvist fra Danmark. I Silkeborg undrer familie, skole og venner sig over udlændingestyrelsens afgørelse

02:31

Først var der sagen om 14 årige Yiming Lui, og nu står en ny skolepige fra Silkeborg så til at blive udvist. Det drejer sig om 12 årige Leyna Pastor fra Filippinerne.

12-årige Leyna Pastor går i femte klasse på Langsøskolen i Silkeborg, og om 14 dage skal hun forlade Danmark med sin mor. Udlændingestyrelsen har taget deres opholdstilladelse fra dem.

Vi kender Leyna som en faglig dygtig pige, der yder rigtig meget i klassen, og har gjort et stort arbejde

Keld Vestergaard, skoleleder

- Jeg vil selvfølgelig være meget ked af at miste mine venner og min familie her. Især min papfar, siger Leyna Pastor.

På skolen er man chokeret over, at Leyna Pastor står til udvisning.

- Det var ikke en sag, vi havde set komme. Vi kender Leyna som en faglig dygtig pige, der yder rigtig meget i klassen, og har gjort et stort arbejde, siger Keld Vestergaard, der er skoleleder på Langsøskolen i Silkeborg. 

12-årige Leyna Pastor skal forlade Danmark om 14 dage. Det har udlændingestyrelsen besluttet, blandt andet fordi man mener, at Leynas og hendes mor ikke har nok tilknytning til Danmark. I Silkeborg forstår man ikke hvorfor.

Grunden til, at Leyna Pastor står til forlade landet, er fordi hendes mor, Lesley Andersen, er blevet skilt. Hun fik i 2013 opholdstilladelse i Danmark, fordi hendes daværende mand har søgt familiesammenføring.

Men tre år efter blev parret skilt, og dermed var grundlaget for opholdstilladelsen væk.

- Jeg synes virkelig, det er unfair, og at de er meget umenneskelige, siger Lesley Anne Pastor, der er mor til Leyna.

Sagen er ikke enestående – heller ikke i Silkeborg. Der er også historien om 14-årige kinesiske Yiming Lu, der risikerer at blive udvist, fordi myndighederne mener, at hun har større tilknytning til Kina end Silkeborg, hvor hun bor sammen med sin mor og stedfar. Sidste år blev udvisningen udsat, kort før hun skulle forlade landet. 

Læs også 14-årige Yiming efter udskudt udvisningssag: - Jeg er bange

Hos familien pastor, de står til at skulle forlade landet 14. marts. Ud over bruddet med sin mand, mener udlændingestyrelsen også, at Leyna Pastors mor er for dårlig til at tale dansk, og at hun tjener for lidt.

- Det er ikke fordi, vi bare ville leve i det her land og sidde på vores flade. Selvfølgelig vil vi bidrage, siger Lesley Anne Pastor.

Lesley Anne Pastor blev for et år siden gift med en ny mand, og familien har sammen appelleret afgørelsen, og håber på, at de må blive i landet, mens appellen bliver behandlet.

- Jeg håber på, at de stopper med det her. Fordi de kan ikke bare være bekendt at smide folk ud, siger Leyna Pastor.

Folketingsmedlem fra Radikale Venstre, Andreas Steenberg, har nu sendt spørgsmål afsted til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om sagen.