Unge stjerner vrimler frem: SIF's talentsatsning bærer frugt

Silkeborg IF har stor succes med at give spilletid til egenudviklede spillere. Det er resultatet af en lang og målrettet strategi

21:09

(Oppefra og ned - fra venstre mod højre) Sammy Skytte, Jens Martin Gammelby, Magnus Mattsson, Gustav Dahl, Tobias Salquist, Mads Emil Madsen, Jeppe Okkels, Jeppe Gertsen og Valence Nambishi er alle produkter af Silkeborg IF's talentudvikling. Vi har mødt udviklingschef Jesper Stüker til en lang snak om, hvad det er der fungerer så godt på Søholt.

Kasper Dolberg og Robert Skov har begge fået deres opvækst i Silkeborg IF, inden de drog mod henholdsvis Ajax og FC København. Og så er de begge de hidtil mest iøjenfaldende eksempler på et tålmodigt stykke arbejde, Silkeborg IF i årevis har lagt for dagen i deres arbejdet med deres ungdomshold.

Allerede nu vrimler det dog med spillere, der kan blive de næste store profiler. Jens Martin Gammelby, Sammy Skytte og Tobias Salquist er eksempelvis allerede etablerede profiler hos de rødklædte fra Søholt.

Men i denne sæson har også Gustav Dahl, Magnus Mattsson, Mads Emil Madsen, Valence Nambishi, Jeppe Okkels og Jeppe Gertsen fået spilletid i højere eller mindre grad. Og de er vel at mærke alle flasket op med Silkeborg IF i sutteflasken.

Vi har taget en lang snak med klubbens udviklingschef Jesper Stüker om klubbens ungdomsstrategi.

- Talentudvikling tager lang tid, og det kræver også noget tålmodighed i den investering, det også er økonomisk, siger Jesper Stüker.

Været undervejs i 10 år

Selvom målmand Thomas Nørgaard og forsvarsgeneral Simon Jakobsen også har fået deres fodboldopdragelse i Silkeborg, så var det i begge tilfælde inden klubben for alvor tegnede en strategi for arbejdet med de unge talenter.

- Vi startede vores struktur i 2008, med det vi har i dag. Hvor du kommer ind som U13 i talentklasser og -uddannelse, som er rigtig vigtig for os. Og der er første årgang, (Jens Martin, red.) Gammelby, Robert Skov, Gustav Dahl og så videre. Så det har også taget noget tid, inden vi har set det optimale udbytte og output af den struktur. 

- Den spillestil, som er fundamentet hos os, det er egentlig en spillestil, der også er helt fra 2008. Jeg spurgte Troels Bech (daværende Silkeborg-træner, red.) hvordan han gerne ville spille fodbold. Så forklarede han det i forhold til nabospil, hvordan vi kunne skabe overtal rundt på banen og hvor possession var en vigtig del af spillet, fortæller Jesper Stüker.

Hør vores lange interview med Jesper Stüker i videoen øverst på siden, hvor vi går helt ned i detaljerne om klubbens ungdomsstrategi.