SIF'er risikerer førligheden: Ikke fodbold for enhver pris

Tankerne om livet efter karrieren er begyndt at fylde meget hos Mikkel Cramer, som risikerer varige mén, hvis han fortsætter med fodbold på topplan

23:27

Hvad gør man, når hele ens karriere vendes på hovedet, og man skal til at indstille sig på en helt ny tilværelse?

Det er nok de færreste fodboldspillere, der har de tanker i en alder 25 år. Men efter sin knæskade i pokalkampen mod Kjellerup den 19. september, er det netop de tanker, Silkeborg IF's venstreback Mikkel Cramer nu gør sig.

- Jeg vil rigtig gerne tilbage og spille fodbold. Men på den anden side, når man får at vide, at ens knæ ikke har det særlig godt, og hvis man spiller fodbold, det er svært at spå om, men det kan blive meget værre og i sidste ende være med til at koste noget af ens førlighed. Det synes jeg er lidt svært at forholde sig til, fortæller Mikkel Cramer.

Læs også Silkeborg vinder omstridt omkamp i DBU Pokalen

Ikke for enhver pris

- Én ting er, at man er 25 år, og man synes det er lidt tidligt, at skulle stoppe med at spille fodbold. En anden ting er at, der kommer en periode på X antal år, hvor man skal arbejde, før man går på pension. Man skal kunne rende rundt ude i haven med sine børn, kunne lave nogle af de ting, der gør en glad.

- Det skal med ind i den her ligning. Selvfølgelig vil jeg rigtig gerne spille fodbold, men fodbold skal ikke spilles for enhver pris, sådan at jeg om fem år måske skal have et nyt knæ, eller at jeg har ondt, når jeg står op og går i seng, lyder det fra den tidligere Randers- og Skivespiller.

Verden blev vendt op og ned

Otte dage efter skaden blev den stærke back opereret, og da han efterfølgende snakkede med lægen, kom den nedslående besked. 

- Summa summarum er, at mit knæ bare ikke er det bedste længere. 

Mikkel Cramers karriere i tal

2011-2013: Randers FC (20 kampe/3 mål)
2012-2013: AB (11/0) (leje)
2013-2014: AC Horsens (3/0)
2014-2016: Skive IK (42/1)
2016-nu: Silkeborg IF (34/0)

- Lægen har sagt, at jeg ikke nødvendigvis skal stoppe med at spille fodbold fra den ene dag til den anden, fordi jeg ikke kan. Det kan også være en mulighed at trappe ned, hvor man ikke træner og belaster sit knæ så meget.

- De to første uger (efter samtalen, red.) var lidt hårde. Der var det som om, hele verdenssituationen blev vendt inde i ens hoved. Man tænker alle mulige scenarier. Hvad betyder det her for ens førlighed resten af livet, for ens kærlighed til at spille fodbold, hvad betyder det for ens familie?

Uddannelse og exit-program

Mikkel Cramer har altid tænkt over, at der venter en verden på den anden side af karrieren på grønsværen. Og derfor er han nu i gang med at læse kandidatuddannelsen i idræt på universitetet i Aarhus, efter allerede at have taget bacheloren inden for samme fag.

- Når man spille fodbold på højt niveau, så handler en stor del af ens hverdag bare om fodbold. Og jeg havde brug for at få nogle andre input i livet, og det har nok været med til at sætte mig i gang med en uddannelse.

- På et eller andet tidspunkt slutter fodboldkarrieren, vi kan ikke blive ved til vi er 70, så vi skal højst sandsynligt ud og lave noget andet. Og jo bedre man er til at forberede sig på den karriere, jo mindre et bump på vejen er det.

Få dage efter skaden i slutningen af september modtog han, ligesom sine kolleger, en reminder fra Spillerforeningen om, at tilmeldingen til årets exitseminar snart lukkede. 

Exitprogrammet er et initiativ, der skal være med til at hjælpe fodboldspillere - og håndboldspillere - med at få afklaring på deres muligheder, når karrieren lakker mod enden.

- Det var spændende at komme og snakke med nogen, det kunne fortælle, hvordan de var kommet videre fra deres fodboldkarriere, og hvad for nogle tanker, de havde gjort sig om deres overgang.

Nu venter Mikkel Cramer på yderligere undersøgelser, og på at finde ud af, hvordan knæet har det, når holdet genoptager træningen efter nytår, før han træffer en endelig beslutning om fremtiden.