Endelig afgørelse: Pokalkamp skal spilles om

Fodboldens Disciplinærinstans fastslår, at pokalkampen mellem Silkeborg og HIK skal spilles om

Pokalkampen mellem Silkeborg og HIK skal spilles om på grund af en forkert afviklet straffesparkskonkurrence. Arkivfoto. Foto: Jens Dresling - Scanpix

Pokalkampen mellem Silkeborg og HIK skal spilles om på grund af en forkert afviklet straffesparkskonkurrence.

Det har Fodboldens Appelinstans afgjort torsdag.

Superligaholdet fra Silkeborg vandt pokalduellen mod Hellerup-klubben HIK fra 2. division efter en jævnbyrdig affære, der til sidst blev afgjort fra straffesparkspletten.

Læs også Silkeborg IF anker pokalafgørelse: Vil ikke spille omkamp

I stedet for at lade de to hold sparke på skift valgte dommeren en anden løsning.

Efter at HIK havde åbnet med det første forsøg, blev de to hold bedt om på skift at afvikle to spark i træk.

Det psykologiske spil, herunder hvilke spillere, der skal sparke, og i hvilken rækkefølge dette skal ske, er en væsentlig del af en straffesparks-konkurrence.

Appelinstansen

Appelinstansen vurderer, at dommerens beslutning fik sportslig betydning.

- Det psykologiske spil, herunder hvilke spillere, der skal sparke, og i hvilken rækkefølge dette skal ske, er en væsentlig del af en straffesparkskonkurrence, og at der derfor er sket en tilsidesættelse af så fundamentale regler for afviklingen af straffesparkskonkurrencen, at dette må antages at have haft direkte betydning for kampens resultat.

Efter 2-2 i ordinær tid fortsatte pokalkampen ud i to gange 15 minutters forlænget spilletid. Efter yderligere en enkelt scoring til både HIK og Silkeborg skulle vinderen findes på straffespark.

Læs også Dommerbrøler: Silkeborg IF skal spille pokalkamp om

Her valgte dommeren en alternativ metode for afviklingen af straffesparkskonkurrencen.

Dagen efter nederlaget valgte HIK at protestere, og 2. divisionsklubben fik medhold i Fodboldens Disciplinærinstans, der mente, at pokalkampen skulle spilles om.

Efter flere dages betænkningstid valgte Silkeborg at anke afgørelsen.

Vinderen af pokalkampen mellem Silkeborg og HIK står til at møde Lyngby i fjerde runde af DBU Pokalen.

SIF: Det havde ingen indflydelse

Der var to forhold, der fik Silkeborg til at brokke sig i appellen.

- For at en indsigelse overhovedet skal kunne komme i betragtning, skal anføreren for det hold, der mener, at dommeren har benyttet forkerte regler, umiddelbart bagefter på spillepladsen protestere imod det.

- Med andre ord skulle anføreren for HIK, umiddelbart efter at dommeren dekreterede anvendelse af ABBA-metoden, have nedlagt protest. 

- Men ingen protesterede, og der var ingen spørgsmål til afviklingsformen undervejs, lyder det i Silkeborgs appel.

Det andet forhold i protesten drejer sig om Disciplinærinstansens ordlyd om, at anvendelse af ABBA-metoden fik direkte indflydelse på resultatet.

- Det er svært at forestille sig. Hverken HIK eller Silkeborg har scoret eller misbrugt spark i straffesparkskonkurrencen på grund af anvendelse af ABBA-metoden. 

- Kampen er heller ikke afsluttet, før begge hold havde taget fem spark. Det eneste tidspunkt, hvor der under afviklingen opstod reel forvirring, var ved det tredje spark, hvor en HIK-spiller gik afsted for at tage straffesparket, men blev stoppet af linjedommeren.