Søfartsstyrelsen skrider ind: Samsø Rederi skal reducere "Bliv i bilen baner" kraftigt

Samsø Rederi kan fremover kun lade passagerer i 10 biler blive i deres bil under overfarten.

Obs. opdateret 08.47 med kommentarer fra rederidirektør Carsten Kruse.

Samsø Rederi har haft besøg af Søfartsstyrelsen, som har bedt rederiet om at ændre praksis med øjeblikkelig virkning. 

Styrelsen er ikke tilfreds med rederiets procedurer for, at passagerer har mulighed for at blive i deres biler under overfarten. Det skriver Samsø Rederi på sin hjemmeside.

Rederiets direktør Carsten Kruse forklarer, at antallet af passagerer på dækket skal begrænses af hensyn til sikkerheden.

- Når der sidder mange på vogndækket, skal man være sikker på, at man hurtigt få vogndækket tømt i tilfælde af eksempelvis en brand i en lastbil eller lignende, siger Carsten Kruse, direktør i Samsø Rederi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Muligheden for at blive i bilerne under overfarten er indført af hensyn til at begrænse risikoen for smitte med coronavirus mellem passagererne. 

Men nu reducerer rederiet altså deres "bliv i bilen baner" til maksimalt 10 biler per overgang.

Pladser forbeholdes samsinger

- Dette er en kraftig reduktion i forhold til i dag, hvor der har været op til ca. 50 biler pr. afgang, som har benyttet sig af denne service, skriver Samsø Rederi.

Har I været for lemfældige med sikkerheden?

- Jeg vil ikke sige, at vi har været lemfældige, men ordningen har været meget populær, fordi det har været nemt at rejse og blive siddende. Det er der, den primære fejl ligger fra vores side, siger Carsten Kruse, der understreger, at rederiet omgående har rettet ind efter styrelsens retningslinjer.

Da muligheden for at blive i bilen begrænses markant, vil tilbuddet blive forbeholdt passagerer, som har bopæl på Samsø og et særligt beskyttelsesbehov.

Hvis alle 10 vogndækspladser ikke er optaget, kan andre rejsende, der har brug for særlig beskyttelse, benytte dem.

Carsten Kruse oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at rederiet har reduceret antallet af passagerer på færgen med omkring 25 procent, på grund af de ændrede procedurer, fordi flere passagerer skal på salondækket:

- Der er nogen af afgangene, vi kommer til at melde udsolgt på. Det er en tre til fire afgange i løbet påsken, siger direktøren.

Begrænsningen af muligheden for at blive i bilen får en blandet modtagelse på rederiets Facebook-side. En borger er glad for, rederiet omgående reagerer, da det handler om passagerernes sikkerhed ombord.

Vil ansøge om at få fordoblet pladserne

Andre er bekymrede for, at de nu skal op og blande sig med andre passagerer under overfarten og på den måde risikere at blive udsat for smitte.

Rederidirektør Carsten Kruse skriver til bekymrede borgere, at rederiet ansøger om at komme op på 20 vogndækspladser per overfart, samt at folk, der ønsker at blive i bilen, rådes til at rejse uden for "myldretiden".

Den nye praksis