Samsø har haft nul smittede i tre uger: Borgmester vil vente med genåbning

Smittetallene på Samsø har længe set gode ud. Alligevel vil øens borgmester ikke have lempet restriktionerne på øen lige nu og her.

I tre uger har Samsø ikke haft et eneste corona-tilfælde, og nu bliver det derfor debatteret, om man bør lempe restriktionerne på øen i Kattegat. 

Øen og kommunens borgmester Marcel Meijer (S) mener dog, at man bør vente lidt endnu. 

- Jeg synes, det er en rigtig fin ide med en regional genåbning, men jeg vil også gerne respektere sundhedsmyndighederne og statsministerens bekymring for udviklingen med den engelske variant og lige se tiden an i 14 dage, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

13 procent af samsingerne er allerede blevet vaccineret - til sammenligning er tallet på landsplan 2,87 procent. Alligevel mener borgmesteren, at man skal vente et par uger med at åbne samfundet igen. 

- Langt de fleste er først blevet vaccineret for anden gang i sidste uge, så om 14 dage er vi ved at være der, hvor vi kan være trygge ved en genåbning, siger han. 

Delte meninger 

TV2 ØSTJYLLAND besøgte Samsø søndag og talte med samsingerne om en eventuel genåbning. Og her var der delte meninger om, hvorvidt restriktionerne skal lempes på nuværende tidspunkt.

- Jeg har den holdning, at så længe der er trafik fra Sjælland og Jylland til Samsø, skal vi bare følge de regler, der er, siger Kurt Winther fra Ballen.

- Selvfølgelig ser vi gerne, at samfundet bliver åbent. Det tror jeg alle gør, uanset hvor i Danmark man bor. Selvfølgelig er det sværere at forstå restriktionerne, når man er her, end når man er i Ishøj, men det er jo sådan det er, siger Lasse Ovesen fra Besser. 

VIDEO: Kurt Winther fra Ballen er blandt de samsingere, der ikke mener, man bør lempe restriktionerne på øen pt.

Butikker vil gerne åbne 

Spørger man til gengæld i en af øens butikker, ser man gerne, at der bliver åbnet for detailhandlen snart. 

- Jeg tror ikke, det er farligere at handle herinde, end hos de store supermarkeder, der har åbent. Det er lang tid siden, vi har haft nogen smittede, siger Lene Nielsen, indehaver af Tøjhuset i Tranebjerg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun foreslår blandt andet, at man kan sænke barren for, hvor mange personer der må være i butikkerne på samme tid. 

- Man kunne jo også bare eksempelvis tillade at lukke fem eller færre ind af gangen, end de 17, som jeg må nu, siger hun og fortsætter: 

- Vi tjener jo ingen penge lige i øjeblikket, så selvfølgelig ville det være en kæmpe forskel. 

De kommende uger forventes regeringen og sundhedsmyndighederne at fremlægge en plan for mulige regionale og lokale genåbninger. 

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND besøgte søndag Samsø for at høre, om lokale gerne vil have åbnet øen mere op.