Østjysk ø vinder knap 2 millioner i stor klimapris

Samsø fik i dag andenpladsen ved EU's pris for mest klimaansvarlige ø. Med til prisen følger en præmie på 250.000 euros, hvilket svarer til knap 1,9 millioner kroner.

Samsø kan nu kalde sig for den andenmest klimaansvarlige ø i EU. Med til prisen følger en præmiesum på 250.000 euros - knap og nap 2 millioner kroner.

EU-Kommissionen annoncerede tirsdag formiddag de tre vindere af prisen, Responsible Island Prize, der er finansieret af EU's research og innovations program, Horizon 2020.

- Samsø er speciel på det her område, fordi det er det folkelige initiativ, der har båret forandringerne, siger Marcel Meijer (S), borgmester i Samsø Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Private investorer har for eksempel bygget både land - og havvindmøller, og så er det private anpartsselskaber, der langt hen ad vejen har ført vores fjernvarmeværker i en mere grøn retning. I det hele taget er det meste startet i de lokale græsrødder.

Borgmester i Samsø Kommune, Marcel Maijer, glæder sig over prisen, som han mener er velfortjent.
Borgmester i Samsø Kommune, Marcel Maijer, glæder sig over prisen, som han mener er velfortjent.

'Omfavnet en grøn agenda i årtier'

Førstepladsen gik til en anden dansk ø, Bornholm, mens de britiske Orkenyøer tog tredjepladsen.

Ifølge kommissionen er vinderne udvalgt fordi de har 'omfavnet en grøn agenda i flere årtier, hvor lokalsamfundet har været hjertet i en transformation mod fuldt genanvendelige energisystemer'.

- Øer kan blive klimaneutrale og velfungerende lokalsamfund, hvis de investerer i grønne teknologier og involverer borgere, forretningsliv, videnskabsfolk og grønne energiselskaber i processen, siger Mariya Gabriel, EU-Kommissær for Innovation, Research, Kultur, Uddannelse og Ungdom, ved kommissionens pris-annoncering.

- En varm lykønskning til de tre vindere, der vil fortsætte med at inspirere andre øer, fortsatte hun.

Energiakademiet på Samsø gør en stor indsats i øens grønne omstilling, hvor 8 faste medarbejdere sørger for, at hele øens lokalbefolkning inddrages i drøftelserne om nye bæredygtige løsninger.
Energiakademiet på Samsø gør en stor indsats i øens grønne omstilling, hvor 8 faste medarbejdere sørger for, at hele øens lokalbefolkning inddrages i drøftelserne om nye bæredygtige løsninger.

Specifikt for Samsø lægges der vægt på, at lokalsamfundet har løftet en kerneopgave i en proces, hvor man allerede har udskiftet store mængder importerede fossile brændstoffer med lokale vedvarende energikilder, og hvor målsætningen er, at man er fri for fossile brændstoffer inden 2030.

En vigtig brik i den plan er den lokale forening Energiakademiet, hvor man sammen med lokalbefolkningen arbejder på bæredygtige løsning for både investorer, lokalbefolkning og miljøet. For eksempel har det resulteret i, at 90 procent af øens vindmøller er ejet af lokalbefolkningen.

- Det har været vores lokale forening, Energiakademiet, der virkelig har båret opgaven siden slut-90'erne, siger borgmester Marcel Meijer og fortsætter:

- Derfor bliver det også dem, der skal forvalte præmiepengene, så vi ved, at de går til nogle fornuftige tiltag, der kan bringe os tættere på at indfri klimaambitionerne.

 

20201010-172748-L-1920x1280we

play Kirker åbner for flere gæster til konfirmationer og bryllupper

Museum Jorn

Museum er mere end klar: Åbner kl. 00.01

Skærmbillede 2021-04-20 kl. 10.17.31

Her oprettes der sommergågader

20200509-164124-L-1920x1263we

Nyd foråret i dag - sidste varme dag i lang tid

Covid-19 Live
20210412-151603-L-1920x1280we

liveblog COVID-19 LIVE: Idrætten genåbner, men sportshaller er fortsat vaccinationscentre

20200129-121014-L-1920x1279we

Loppefrøskaller er sandsynlig årsag til salmonellaudbrud

Dagens mest læste