Østjysk ø har blot to læger – nu er de smittet med corona

De to eneste praktiserende læger på Samsø er konstateret smittet med coronavirus. Lægedækningen er dog ikke i fare, lyder det fra borgmesteren og Region Midtjylland.

Der har været langt imellem smittetilfældene med coronavirus på Samsø, men de seneste måneder er flere og flere samsinger blevet en del af statistikken med positive svar fra corona-tests.

Blandt øens seneste smittetilfælde er øens to praktiserende læger. Det oplyser Region Midtjylland og øens borgmester, Marcel Meijer (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det her viser, at det kan ramme alle dele i samfundet, og at det kan gå rigtig stærkt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Øens to praktiserende læger holder begge til på Sygehusvej 24 i Lægehuset Tranebjerg, men den kommende tid er de altså hjemme i isolation.
Øens to praktiserende læger holder begge til på Sygehusvej 24 i Lægehuset Tranebjerg, men den kommende tid er de altså hjemme i isolation. Foto: Google Street View

Lægedækning ikke i fare

Øens borgere skal dog ikke frygte, at de ikke kan komme til læge, mens de to praktiserende læger er syge.

Samsø har nemlig to faste lægevikarer, som i forvejen vikarierer på lægehuset en fjerdedel af året. Det gør de blandt andet i sommerferien, hvor øen har dobbeltbemanding, samt i andre ferieperioder.

Og nu hvor øens to faste praktiserende læger er blevet ramt med coronavirus, er de to vikarer også til tjeneste. Det oplyser Region Midtjylland, der har hovedansvaret for lægerne på øen. En oplysning, der gør borgmesteren tryg ved situationen.

- Vi er dækket ind med to lægevikarer, som kender Samsø, så på den måde er jeg ikke bekymret, men jeg er bekymret for coronavirussen, siger borgmester Marcel Meijer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Marcel Meijer (S) er borgmester i Samsø Kommune. Det er dog ikke  ham og resten af kommunen, der har ansvaret for øens læger, men derimod Region Midtjylland.
Marcel Meijer (S) er borgmester i Samsø Kommune. Det er dog ikke ham og resten af kommunen, der har ansvaret for øens læger, men derimod Region Midtjylland.

Fokus på patientsikkerheden

De to praktiserende læger på øen står som udgangspunkt selv for, at øen er bemandet af læger, og det gør de blandt andet i form af hjælp fra de to faste vikarer.

Hvis de to vikarer af den ene eller anden grund ikke kan hjælpe, er det Region Midtjyllands ansvar at sikre, at beboerne på kattegatøen kan blive tilset af en læge. Derudover står regionen også for akutte situationer.

- Vi har et samarbejde med kommunen og med de praktiserende læger, og her har vi talt om, hvordan vi håndterer akutte situationer, og det kan vi sagtens håndtere på nuværende tidspunkt, siger afdelingsleder og oversygeplejerske på Ældresygdomme på Aarhus Universitets Hospital Kirsten Rahbek til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi har stærk fokus på, at vi opretholder patientsikkerheden, og det er intet problem på nuværende tidspunkt, siger hun.

Havde pludselig det højeste incidenstal

Det første lange stykke tid, hvor coronavirussen ramte danskere rundt omkring i hele landet, holdt samsingerne smitten væk. Først i september gjorde virussen sit indtog på øen.

Det var blandt andet en elev og en forælder fra Samsø Frie Skole, der som den første på øen fik konstateret covid-19. Omtrent samtidig kom smitten til Samsø Efterskole, hvor en elev var smittet, og efterfølgende ramte virussen medarbejdere i sundheds- og ældresektoren i Samsø Kommune.

I slutningen af november blev tre plejehjemsbeboere også ramt af corona, og herefter gik det stærkt. Pludselig havde øen 14 smittetilfælde, og da der blot bor omkring 3.700 på øen, resulterede det i, at Samsø pludselig også toppede incidenslisten.

På nuværende tidspunkt er der 11 personer på Samsø, der er smittet med corona. I alt har 65 beboere på Samsø under epidemien været konstateret smittet med covid-19, viser opgørelser fra Statens Serum Institut. 

Mest læste

Mere fra Samsø

gerningamamnd

Kan du hjælpe politiet? Efterlyser mand for påsat brand

Kirsten Dyrman

Politidirektøren om helikoptere i luften og en ung kollega med familie på intensiv

20210622-014455-L-1920x1079we

EM-eventyr udløser fodboldfest i gaderne

COVID-19 LIVE:
20210604-173648-L-1920x1079we

liveblog Nye rejseregler kan give kø

hanne-knude-palshof_11

play Dyrlæger fravalgt: - Arrogant ikke at anerkende vores faglighed

Retten i Aarhus

Flugtbilist til betjent i retten: - Krammer?