Østjysk kommune har Danmarks højeste smittetryk: Plejehjem er arnested

Samsø kommune har det højeste incidenstal i Danmark, da de lige nu har 14 smittede borgere. Smitten koncentrerer sig hovedsagligt om et plejecenter.

Samsø kommune er med et smittetryk på 383 den kommune i Danmark, der hen over de seneste syv dage har det højeste smittetryk. Lige nu er der 14 smittede på øen, der har et befolkningstal på 3666.

- Det er vi selvfølgelig rigtig trætte af, lyder det fra borgmester Marcel Meijer fra Socialdemokratiet.

Ifølge borgmesteren finder smitten hovedsagligt sted på Plejecenter Kildemosen, hvor kommunen den 11. november fik konstateret tre smittede beboere. Den 17. november meldte kommunen så ud, at der ikke var yderligere smittede beboere, men en enkelt smittet blandt personalet.

Modstanden mod planerne om en Kattegatforbindelse, der skal gå tværs over Samsø, er stor blandt de lokale på øen. Men der findes også samsinge, der gerne vil finde sig i støj og larm fra en eventuel motorvej, hvis det kan skabe udvikling på øen. Indslag fra den 27. oktober 2020.

Den situation har nu ændret sig, så flere beboere er smittede.

- Det er det værste sted, man kan få det. Det, der gør det så svært, er, at normalt skal man holde afstand, men når man taler om praktisk og personlig pleje, er det bare helt vildt svært at komme udenom nærkontakt, siger borgmesteren.

Problemer med vagtplanen

De mange smittetilfælde på plejecenteret betyder, at der udover at være en del beboere i karantæne også er en række medarbejdere i isolation.

Og det skaber problemer med at få vagtplanen til at gå op.

- Det kniber med personalet på den måde, at den daglige pleje og så videre fortsætter, men der er ikke overskud til at lave ekstra aktiviteter for beboerne, siger Marcel Meijer.

Der er dog lys for enden af tunelen for plejecenteret på Samsø. De første borgere, der blev ramt af virussen, kan fra i morgen betragtes som raske borgere, og de kommer dermed ud af deres isolation.

- Heldigvis er der ikke nogen af beboerne, der er hårdt ramt, fortæller Marcel Meijer.

Odder kommune har lige nu det femtehøjeste smittetryk i Danmark med 332,8 personer pr. 100.000 indbyggere.