Nu er storken landet på Samsø

Man vil den næste tid kunne se flere storke i Danmark, lyder det fra storkeeksperter.

Der er begejstring hos de lokale på Samsø.

Årets første stork er kommet til øen.

- Når man er vild med fugle, er det altid spændende at se en stork, siger Carsten Bruun, der er medlem af kommunalbestyrelsen på Samsø og ornitolog i sin fritid.

Han har spottet storken i Onsbjerg, én kilometer fra sit hjem, hvor han har sat en storkerede op på taget. 

Carsten Bruun har delt dette billede fra sit tag på Facebook med teksten: Så har vi gjort vores her i Sælvig til og forhindre nedgangen i befolkningstallet på Samsø.
Carsten Bruun har delt dette billede fra sit tag på Facebook med teksten: Så har vi gjort vores her i Sælvig til og forhindre nedgangen i befolkningstallet på Samsø. Foto: Carsten Bruun

Ifølge ham kommer storken til Samsø fem til seks gange om året, og han og en anden samsing har sat en storkerede op på taget i håb om, at den slår sig ned på øen.

Måske svensker

Ifølge folkene bag Storken er den nuværende stork dog formentlig fløjet forkert. Men det kan også være, at den slår sig ned.

- Den stammer fra Skåne, og jeg tror, den er fløjet lidt forkert. Det sker nogle gange, at de glemmer at dreje til højre ved Lillebælt, fortæller Jess Frederiksen, der er bestyrelsesformand i foreningen Storkene.dk.

Storken på Samsø er ringmærket, og derfor kan de se, at den plejer at holde til i Sverige. Men de afviser ikke, at den kan slå sig ned på Samsø, selvom sandsynligheden er lille.

Der kommer flere storke

- Det er en voksen stork, der er kønsmoden. Hvis den har en rede i Skåne, hvor den har ynglet tidligere, vil den stile efter den formentlig. Men hvis den ikke har ynglet før, er der en mulighed for, at den slår sig ned på Samsø, siger Jess Frederiksen. 

For nyligt blev der også spottet en stork ved Grenå, og ifølge folkene hos Storkene.dk er det fra nu af, at man vil begynde at se storke i Danmark.

- Det er blevet rigtig godt vejr, og det betyder meget for storkene. De gider ikke flyve, hvis der er lavtryk, fortæller Jess Frederiksen.

Folkene bag storkene.dk arbejder for, at storken igen bliver en del af det danske landskab. Sidste år lykkedes det for to storke i Enslev ved Grenå at få unger. Men de døde efter få dage på grund af kulde.

Storkeparret ved Enslev.
Storkeparret ved Enslev. Foto: Peter Staunsbjerg

Ifølge storkene.dk vil storkeparret på Djursland dog have bedre betingelser i år, hvis de vender tilbage til reden.

Måske unger på Djursland

I år har storke-entusiasterne istandsat reden ved Enslev, og der er oprettet et lokalt storkelaug. De mener derfor, at forudsætningerne for, at eventuelle unger vil kunne overleve i år, er større. Det hele afhænger dog af vejret.

- Hvis det regner og bliver koldt, har alle storke dårlige betingelser. Det ville være rigtig godt, hvis vi fik en sommer som i 2018, siger Jess Frederiksen.

Sommeren 2018 var den mest solrige i Danmark nogensinde.

Ifølge Storkene.dk er vi i begyndelsen af storkenes ynglesæson i Danmark. Hvert år besøges landet af mellem 200 og 300 storke, der kommer af forskellige årsager.Politiaktion

Stor politiaktion efter husspektakel lørdag aften - to personer anholdt

20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Lige nu
mink minkfarm bure bur

liveblog Affaldsselskaber melder klar til at brænde opgravede mink