Mille mistede sin datter: Nu har forslag om orlov 64.000 underskrifter

Da Mille Nielsens datter var 15 år, døde hun af kræft. Nu skal et borgerforslag sikre, at forældre får ret til seks måneders orlov, hvis deres barn dør.

Mille Nielsens datter, Clara, var syg i 2,5 år, inden hun døde i september 2018. Foto: Privatfoto

Det er en mors værste frygt at miste sit barn. Derfor ramte det også Mille Nielsen fra Samsø ekstremt hårdt, da hendes datter døde som 15-årig efter et kræftforløb.

- I den tid, hvor jeg passede hende, holdt jeg op med at mærke mig selv. Sådan var det også efter, hun døde. Jeg kunne ikke mærke, om jeg fik kaffe eller te om morgenen. Man aner ikke, hvor hårdt det er, siger Mille Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er så fysisk udmattende, at man ikke drømmer om det. Man er i konstant alarmberedskab.

Mille Nielsen, Samsø

Hendes datter, Clara, døde i september 2018 efter at have været syg af osteosarkom, der er en type knoglekræft. Hun havde været syg i 2,5 år, og undervejs i forløbet var Mille Nielsen flere gange ved at miste datteren.

Her ses Clara på en af de gode dage i et langt sygdomsforløb. Foto: Privat

- Det er så fysisk udmattende, at man ikke drømmer om det. Man er i konstant alarmberedskab, siger Mille Nielsen.

I hele sygdomsperioden fik hun kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Men den ordning udløb tre måneder efter datteren døde – og det viste sig, at Mille Nielsen heller ikke havde ret til sygedagpenge.

- Jeg blev nødt til at raskmelde mig, og jeg følte mig presset til at komme tilbage på arbejdet. Det var grænseoverskridende på så mange måder. Jeg var nok traumatiseret, og det går jo ikke bare lige over. Og det resulterede i, at jeg knækkede efter et halvt år, siger Mille Nielsen.

Billedet her er taget af børneafdelingen, da Clara blev syg i maj 2016. 

Borgerforslag skal sikre orlov

Sammen med en flok andre forældre, der havde mistet et barn, stillede hun et borgerforslag, som skal sikre, at forældre får ret til seks måneders orlov, når de har mistet et barn.

- Jeg havde jo lidt tid til at forberede mig, men hvis ens barn dør pludseligt, har man ikke ret til noget. Vi var rørende enige om, at det her ikke fungerede, siger Mille Nielsen, der står som medstiller til forslaget.

- En længere orlov havde betydet, at jeg kunne få samlet mine andre børn op, som var blevet forsømt. Og at jeg kunne begynde at mærke efter, hvordan jeg selv havde det. Jeg havde kørt på pumperne så længe. Det havde også givet mig fred og ro til at komme i sorggruppe i Aarhus, siger hun.

Indtil i lørdags havde forslaget knap 36.000 underskrifter. Men så delte Sabina Kjemtrup fra Randers en opfordring om at støtte forslaget – og på under to døgn havde det pludselig 64.000 underskrifter.

- Det er bare rykket helt vildt lige pludseligt. Jeg er utroligt glad for det. Det har været vildt at se, hvor mange støtter, der er kommet. Jeg troede næsten ikke mine øjne, da jeg så det, siger Mille Nielsen.

Facebook-opslag gik viralt

Sabina Kjemtrup fortæller på sin populære Facebook-side 'Felix - et liv med hydrocephalus' om hendes 3,5-årige søn, der lider af den sjældne sygdom hydrocephalus, samtidig med han også har leversvigt og epilepsi.

Læs også Seksårig dreng død i tragisk ulykke - fik træstamme over sig

Hun blev kontaktet af forældrene til en anden Felix fra Randers. Den 6-årige Felix mistede på tragisk vis livet for tre uger siden, da han fik en træstamme ned over sig.

Jeg er sindssygt taknemmelig over, at så mange har delt og reageret på det.

Sabina Kjemtrup, Randers

Sabina Kjemtrup kendte godt forældrene til Felix, da hendes barn gik i samme klasse.

- Felix’ mor vidste, at jeg havde mange følgere og spurgte, om jeg ville være behjælpelig med at gøre opmærksom på det her forslag. Da jeg selv er mor til en kronisk syg, kunne jeg mærke, at det lige så godt kunne have været mig, der var i hendes sko. Så selvfølgelig ville jeg dele det, siger Sabina Kjemtrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Sabina Kjemtrup og hendes søn, Felix.

Sabina Kjemtrup delte et opslag på Instagram, men det var først, da hun delte opråbet på Facebook, at det for alvor tog fart.

- Jeg skal love for, at det eksploderede. Jeg sad derhjemme og trykkede F5, fordi den bare sprang 100 reaktioner nærmest hver gang, jeg opdaterede. Jeg er sindssygt taknemmelig over, at så mange har delt og reageret på det, siger Sabina Kjemtrup.

Læs også Sabinas dreng kan dø af influenza: - Endelig tager folk smitten seriøst

I skrivende stund er opslaget delt mere end 12.000 gange og har over 3.500 kommentarer. Sabina Kjemtrup understreger, at hun også ville have delt opslaget, hvis det for eksempel var en mor fra en anden by, der havde spurgt hende.

- Når ens eget barn også har svævet mellem liv og død, så er det klart, at man gerne vil hjælpe til, siger hun.

02:38

VIDEO: Da Felix var halvandet år, besøgte TV2 ØSTJYLLAND ham og familien for første gang. Indslaget er fra den 12. februar 2018.

Luk video

BORGERFORSLAG

Alle personer med stemmeret kan stille et borgerforslag, hvis mindst tre personer vil være medstillere til forslaget.

Hvis forslaget inden for 180 dage opnår mere end 50.000 underskrifter fra stemmeberettigede personer, kan Folketinget tage forslaget til behandling.

Kilde: www.borgerforslag.dk